Магазин

"Геније" брачних афера: Како је Ђовани Виљото постао Гинисов рекордер

Фредерик Џип, Џон Мендоза, Николај Перусков и још 47 других била су лажна имена под којима се Ђовани Виљото представљао својим будућим "жртвама", женама које су "падале" на лепе речи и обећања о вечној љубави. Ко је био Ђовани Виљото, "геније" брачних афера, због чега је доспео у Гинисову књигу рекорда и како се завршила његова љубавна прича?
"Геније" брачних афера: Како је Ђовани Виљото постао Гинисов рекордер© Canva / Neustockimages

Живот Ђованија Виљота у историји је упамћен по бројним "романтичним" малверзацијама, а чак и његово детињство има две верзије: према једној од њих мали Ђовани рођен је у руској породици 1930. године у Сиракузи, док друга верзија сведочи о италијанском пореклу и животу у Њујорку. Било како било, Ђовани је током млађих дана важио за великог "шмекера" - маркантан момак тамног тена и бујне косе својом појавом пленио је где год да се појави.

Ипак, ова прича не би била занимљива да Ђовани није дошао на идеју да своју привлачност искористи у пуном капацитету. Додуше, не потпуно легалним путем.

Уносна "каријера" брачног аферисте

Свесан својих особина, слаткоречиви Виљото је за себе одабрао "каријеру" брачног аферисте, шармантног младића који је жене жељне љубави и пажње очаравао већ на првом састанку, нудећи им руку, срце и живот из снова. Жене су "као покошене" падале на његове слатке речи: након склапања брака по хитном поступку он би својој новопеченој супрузи саопштавао да живи на другом крају света и жели да се његова драга пресели код њега.

Заљубљена жена, на крилима љубави, кренула би паковати своје најважније ствари: драгоцености, новац и скупе тоалете, а након слања на супругову адресу, вољени муж нестајао би без трага и гласа.

Унапред разрађен план

Своје "жртве" Ђовани је бирао јако пажљиво, а његове "мете" биле су богате и усамљене жене, довољно лаковерне да поверују у љубав на први поглед, а када би жена "пала" на причу свој план реализовао би готово преко ноћи. Са временом се Ђовани извештио још више, а уз помоћ лажних идентитета почео је да малверзације обавља још лакше: једноставно би "пљачкао" своје новопечене супруге и нестајао са драгоценостима и новцем, остављајући несрећне жене у шоку.

30 година "каријере" и 105 лажних бракова

Ђовани Виљото могао се похвалити упечатљивом "каријером" срцоломца и преваранта: за пуних тридесет година успео је да превари жене из петнаест држава и склопи чак 105 лажних бракова, а да би успео у својој замисли користио је и лажни идентитет. Претпоставља се да је имао преко 50 идентитета, а да је сваки нови брак склапао на месец до два дана.

Његов последњи лажни брак био је и разлог за крај упечатљиве "каријере": недуго након мистериозног нестанка свог мужа, Шерон Кларк, једна од Ђованијевих жртава која је радила на бувљој пијаци у свом граду, остала је у шоку када је на једној тезги угледала ствари које је претходно Ђовани украо и брже боље је отишла у полицију да случај пријави. Ђованија су ухапсили на месту са све стварима.

Последњи романтичар Америке добио 34 године затвора и новчану казну

Током суђења Ђовани је покушао исту тактику коју је примењивао на својим жртвама: вечно млад духом и шармантан, покушао је да убеди судију и пороту да је он последњи романтичар Сједињених Америчких Држава који једноставно не може да се одупре љубавним поривима када угледа предивне жене, и да као частан мушкарац осећа потребу да се ожени.

Суђења Ђованију била су својевсан шоу програм за становнике Америке, а сатима пре суђења испред суднице би се окупљао велики број радозналих посетилаца који су жели да чују одбрану неприкосновеног брачног аферисте. Већину публике чиниле су наравно жене.

Ипак, судији Ђованијева одбрана није улила поверење: он му је хладнокрвно пресудио са 28 година затвора за превару и још 6 година за склапање више од једног брака, а на све то Ђовани је био у обавези да плати и казну од 330 хиљада долара.

Трагичан крај Гинисовог рекордера по броју регистрованих бракова

Затворски дани Ђованија Виљоте пролазили су споро: усамљен и љут на сопствену неопрезност и одлуку судије он је седео у самици и бројао Богу дане. Осам година након правоснажности пресуде, 1991. године, Ђовани је добио излив крви у мозак и преминуо, а на његову сахрану није дошла ни једна од 105 супруга.

"Достигнућа" овог брачног аферисте запала су за око представницима Гинисове књиге рекорда, а Ђовани Виљото постхумно је понео "ласкаву" титулу рекордера по броју регистрованих бракова.

image