Магазин

Да ли бисте пробали најнеобичније бургере на свету

Индустрија брзе хране једна је од најразвијенијих индустрија на свету, а готово у сваком граду, на скоро сваком ћошку могу се пронаћи ресторани брзе хране. Ипак, поједини ресторани одлучили су да оду корак даље, и направе јединствене бургере користећи необичне састојке попут злата, рамен нудли или шкампа.
Да ли бисте пробали најнеобичније бургере на свету© Canva / Kolidzei

Један од најомиљенијих оброка љубитеља брзе хране јесте бургер: мекананим лепињицама, сочном месу и поврћу са додатком барбекју соса готово да нико не може одолети, нарочито када глав ухвати изненада, далеко од куће или канцеларије. Ипак, нису сви бургери исти, а у мору оних сличних, на које смо навикли, постоје и потпуно јединствени, који својим саставом или изгледом шокирају, а самим тим и привлаче бројне гурмане.

Шта се то ново и занимљиво "кувало" у свету бургера, који су то најнеобичнији бургери i где би љубитељи ове брзе хране морали да отпутују како би их пробали?

Бургер "Марија Антоанета"

Несвакидашњи изглед није једино чиме се може похвалити овај бургер, ремек дело француских дизајнера који стоје иза пројекта Фет ен Фјуриус бургер (Fat & Furious Burger). За разлику од стандардних бургера, ово "чудо" не садржи месо, већ шкампе, пистаћи, тиркизни мафин (уместо лепињица), дресинг од ђумбира и сир, а за декорацију се користи мирођија. Захваљујући занимљивој комбинацији укуса, али и изгледу овог бургера, "Марија Антоанета" нашла се на првом месту нашег рејтинга најнеобичнијих бургера на свету.

Фондан-бургер

"Дизајнерски" бургер посластичарског назива први је на списку најнеобичнијих бургера на свету, а ову титулу понео је захваљујући несвакидашњем начину сервирања. Издубљена половина лепиње напуњена је отопљеним качкаваљем у који се умачу остали састојци класичног бургера попут меса и поврћа, а затим се, на крају оброка, једе сама лепиња. Занимљиво је и то да се овај бургер не може пронаћи у Швајцарској (што би било логично будући да је Швајцарска "родно место" фондана), већ у Јапану и Кореји, а налази се на менију ланца брзе хране Бургер Кинг.

Рамен-бургер

Иако се рамен-бургер већ неких седам или осам година налази на тржишту, за многе је просто невероватно замислити како изгледа ова комбинација америчке и азијске кухиње. "Отац" рамен бургера, анонимни Јапанац, на ову генијалну идеју дошао је сасвим спонтано, а рамен-бургер се од обичног бургера разликује по врсти лепиње: уместо стандардних хлепчића користе се претходно прокуване и обликоване у лепињу рамен нудле, док су остали састојци мање више исти они на које смо навикли. За овај необичан спој истока и запада љубитељи бургера требало би да превале неколико хиљада километара и посете Бруклин.

"Златни дечак" бургер

Елитни холандски ресторан Де Далтонс у својој понуди има један од најскупљих бургера на свету, а за "тричавих" 900 долара имате јединствену прилику да пробате прави правцати златни бургер. Бургер "Златни дечак", чији су један од састојака и листићи злата, сервира се под специјалним стакленим звоном у облаку ароматичног дима, а они који су имали прилике да испробају ово ремек дело брзе хране наводе да је бургер проткан укусом раскоши.

"Осмоструки бајпас" бургер

И док Холанђани припремају најскупљи бургер на свету, Американци су одлучили да гурмане обрадују на малчице другачији начин и понуде им највећи на свету бургер. Специфичног назива "Осмоструки бајпас", овај бургер се састоји од 40 (да, добро сте прочитали, 40) пљескавица, 20 парчића сланинице, 8 парчића качкаваља и две половине лепиње, а укупан број калорија је скоро 10.000! Гигант кога мало ко може "савладати" налази се на менију ресторана "Срчани удар", а сам ресторан изгледа као болница, док је особље обучено попут лекара.

image