Магазин

ТикТок трик за избељивање зуба: Једноставан рецепт који је покорио друштвене мреже

На друштвеној мрежи ТикТок већ недељама уназад све је популарнији "домаћи" рецепт за бељење зуба чији су састојци уобичајене намирнице или препарати које свако од нас има. Ништа необично или претерано скупо, ништа што захтева посебан труд у проналажењу. Резултат је готово моменталан, али, шта је са последицама које овакво бељење оставља по зубну глеђ?
ТикТок трик за избељивање зуба: Једноставан рецепт који је покорио друштвене мреже© Canva / Aleksandr Rybalko

Са порастом употребе друштвених мрежа и броја "бјути-инфлуенсера", количина трикова за младалачки изглед, негу косе и тела и сличних "лајфхакова" о којима нисмо могли ни сањати пре десет или двадесет година достигла је невероватне размере. Међу друштвеним мрежама са највише садржаја везаног за лепоту, истакао се ТикТок, платформа на којој се креирају кратки видео записи, а већина трикова веома су једноставни и апсолутно безазлени. Ипак, колико су корисни остаје да процене гледаоци.

Избељивање зуба у кућним условима

Један од таквих трикова који је "запалио" ТикТок је и трик за избељивање зуба у кућним условима, без одласка у стоматолошку ординацију. Корисница под именом Кристен Маћадо објавила је видео на коме је открила тајну свог снежно белог осмеха, а невероватно једноставан рецепт готово преко ноћи прегледало скоро 16 милиона корисника, а скоро два и по милиона корисника означило је да им се овај трик свиђа!

"Стално ми људи удељују комплименте и говоре како су ми зуби јако бели. Открићу вам тајну: користим само течност за испирање уста, хидроген пероксид и мало соде бикарбоне, чиме испирам уста свако вече пред спавање након прања зуба", навела је Кристен у видео који је поделила.

Мишљења стоматолога о овом трику су позитивна, али ипак поведите рачуна

У мору коментара који су се појавили на Кристенином видеу, нашли су се и они које су оставили стоматолози, а изненађујуће је и то да су њихова мишљења махом била позитивна, уз неколико опаски.

"Оно што Кристен приказује у видеу је површинско избељивање зуба, као приликом коришћења посебне пасте за избељивање. Драстична разлика као након ординацијског избељивања зуба оваквом методом не може се постићи", навео је доктор Рубинов.

И доктор Рубинштај, стоматолог, изнео је своје мишљење о овој методи: "Овако нешто не би требало да буде део свакодневне рутине, будући да киселина из ове комбинације може изиритирати десни и оштетити зубну глеђ". Овако нешто никако се не препоручује особама са каријесом, онима који имају фасете или осетљиве десни!

image