Магазин

Мршавите док спавате: Америчка нутриционисткиња 20 година развијала "ноћну дијету"

Вест коју је већина нас са одушевљењем дочекала попут бомбе је одјекнула прво у Америци, а сада и свуда у свету, а научни тим истраживача-нутрициониста Бостонског медицинског центра након 20 година коначно је донео закључак: можемо спојити лепо и корисно и у сну губити нежељене килограме!
Мршавите док спавате: Америчка нутриционисткиња 20 година развијала "ноћну дијету"© Youtube / Caroline Apovian, M.D.

Суштина "ноће дијете" веома је једноставна: очување мишићне масе и максималнан губитак нежељених масних наслага, и све то - током спавања. Иако звучи исувише добро да би било истинито, ово није само још један мамац за кликове, назив виралног тренда, већ резултат 20 година дугог истраживања америчке нутриционисткиње Керолајн Аповиан, руководиоца одељења исхране и контроле телесне масе Бостонског медицинског центра. Како је и сама навела, Керолајн је овај метод користила више пута, а уз уравнотежену исхрану дијета је помогла хиљадама пацијената да се реши вишка килограма.

Смањење нивоа инсулина уводи организам у режим сагоревања масти

Основни принцип рада нашег организма јесте да у условима ограничених ресурса он првенствено црпи енергију из мишићног ткива, а као последица оваквих дијета често се дешава "јо-јо" ефекат, због кога пацијенти након кратког времена враћају изгубљене килограме. Затим креће нова борба, нове рестриктивне дијете и достизање жељене килаже, и тако у круг.

"Ноћна дијета" је ту да тај зачарани круг прекине: посебан режим исхране разрађен од стране америчких нутрициониста помаже организму да током сна за рачун снижавања нивоа инсулина уведе организам у режим сагоревања масноћа, а "рецептура" је и више него једноставна! Све што је потребно јесте да један дан у недељи из исхране потпуно избаците тврду храну, а оброке замените нутритивно богатим шејковима. Доктор Аповиан саветује да тог дана своје оброке припремите код куће, од домаћих, здравих намирница.

Здрави шејк садржи свега пар намирница

У основи нутритивно богатих коктела требало би да се нађу јогурт, воће, поврће и протеин у праху (срећом, избор протеина је довољно велики, а на тржишту се могу наћи и протеини са различитим укусима). Састав оваквих шејкова је балансиран тако да снизи ниво инсулина у крви и покрене лучење хормона раста који је задужен за нормализацију рада метаболичких процеса.

Током преосталих шест дана препоручује се да исхрана буде прилагођена губитку килограма и масних наслага, а доктор саветује да се она базира на здравим намирницама богатим протеинима: месу, риби, јајима и соји. Такође, "ноћна дијета" никако не подразумева одрицање од уобичајене хране попут млечних производа, тестенина и слично, иако се препоручује да се пуномасно млеко и млечни производи замене онима са нижим нивоома масноће, а уобичајена тестенина - интегралном.

Резултати говоре сами за себе

Резултати истраживања које је спроведено показала су изузетно добре резултате, а помоћу "ноћне дијете" испитаници су просечно "скинули" између 3 и 4 килограма за само недељу дана, а чак две трећине "отопило" се управо током спавања. Још једна добра ствар је што оваква дијета искључује изгладљивање организма, при чему је исхрана базирана на богатим оброцима и уносу протеина, који је важан за изградњу мишићне масе.

image