Магазин

Јужноафриканка стекла богатство захваљујући сликама које је насликала њена свиња Пигкасо

Необично име је добила због свог јединственог дара, талента за сликање, настало од енглеске речи пиг-свиња и презимена славног сликара. Компанија Своч је према њеном дизајну направила сат који је истог дана био расподрат. Пигкасо је постао толико тражен да има и сопствену галерију, а људи су до сад за његове слике плаћали и до 2000 евра. Међутим, вредност ових слика је у међувремену десетоструко порасла.
Јужноафриканка стекла богатство захваљујући сликама које је насликала њена свиња Пигкасо© prinstcreen youtube/On Demand News

Један од последњих радова кућног љубимца продат је на аукцији за 20 хиљада долара и постао најскупља слика коју је икада направила животиња, преноси Танјуг.


Пигкасо је оборио рекорд шимпанзе из Конга из 2005. године, чија је слика процењена на 19.000 долара.
Џоан Лефсон спасила је свињу од клања и усвојила је на својој фарми пре неколико година. Једног дана је случајно заборавила своје четке и боје у огради, а касније је открила да је њен љубимац заинтересован за њих.
"Не можете ово да погледате, а да се не дивите њеној интелигенцији, личности и креативности", рекла је Лефсон и додала да ће сав приход од слика ићи за одржавање фарме на којој живе животиње спасене од смрти.

Џоан бира боје док Пигкасо узима четкицу у уста и ствара своју магију на платну. За то време она посматра издалека, а када види да се развио занимљив облик, зауставља процес. Сваки оригинал је потписан Пигкасовим врхом носа и укључује сертификат о аутентичности. Пигкасов стил се може назвати апсрактним екпресионозмом.

Пракса продаје слика које су насликале животиње постоји широм света. На пример, најпознатији уметник међу псима био је теријер по имену Тили. За свој рад не користи четке и боје, већ само канџе и зубе. Цена резултата који подсећа на литографију може коштати неколико хиљада долара.

image