Магазин

Moже ли име да утиче на личност

Имена откривају детаље о пореклу, а чак и у оквиру једне културе, имена умеју да буду обична или ретка, да имају одређене позитивне или негативне конотације у погледу значења и могу да се доживе као привлачна или непопуларна и омражена. Заузврат, та својства имена неизбежно утичу на то како се други људи опходе према некоме, али и како се појединац осећа у вези са самим собом.
Moже ли име да утиче на личност© Unsplash/Ainur Iman

Родитељи се често муче кад треба да дају име детету, па је често овај задатак налик на тест креативности. Оно што многи од њих можда не схватају је да избор имена деце може да одигра велику улогу у обликовању дететове личности али и у томе како ће га други доживљавати.

Ако сте будући родитељ, можда ћете се запитати да ли да се одлучите за често, популарне име, и повећате популарност свог детета и његову допадљивост, или да му дате неко оригиналније име, и помогнете му да се у животу осећа посебно и да се понаша креативније.

 "Најважнији темељ нашег самоидентитета током живота је наше властито име," дефинисао је Гордон Олпорт, један од оснивача психологије личности 1961. године .

Истраживања о утицају имена на судбину особе

Проучавање имена може пружити вредан увид у феномене који се крећу од културних промена до стереотипа. Наша имена такође могу бити знакови који обликују не само перцепцију других о нама, већ и нашу личност и (можда) наше изборе о томе где да живимо.

Најновије истраживање спроведено у Немачкој, показало је да су учесници били мање склони да помогну незнанцу са негативно оцењеним именом (Синди и Шантал су била најгоре оцењена имена), а са друге стране желели су да помогну онима са именом Софи и Мари. 

Такође, испитаници у наредним истраживањима, су боље реаговали на имена чији изговор делује као да "тече". Тако су оцењена имена попут Марла, док су негативно оцењена имена попут Ерик или Кирк. Уколико је нечије име Марла, испитаницима је особа деловала допадљиво.

На другој страни света, при пекиншком Институту за психологију спроведена студија је показала да чак и након што су узети у обзир породични и социо-економско фактори, ретка имена се везују за веће шансе за необичнију каријеру, као што је филмски режисер или судија.

"У раном приоду живота, неки људи могу да стекну осећај јединственог идентитета на основу њихових релативно јединствених имена", кажу истраживачи, је се осећају другачије од људи око себе. Психолози сматрају да то подсећа на такозвани "номинативни детерминизам" (од латинске речи nome -име), идеја да значење наших имена утиче на наше одлуке у животу.

Утицај имена на понашање особе и њен успех

Уколико сте, на пример, жена по имену Јасмин, пошто је име "цветно", друштвено кодирање вас може довести до тога да се понашате на женствен начин, да се скромно смејете, носите лепршаве хаљине, дугу косу и говорите тихо. Можете се понашати на начин који се у друштву сматра неконфликтним, да сте љубазни и делујете "слатко".

Ако сте жена која има име које може бити унисекс или се чешће даје мушкарцима него женама, можда ћете бити отворенији, асертивнији и слободнији да померате границе родних стереотипа, наговештавају друштвени кодекси. 

Поред изгледа, наша имена су повезана са нашом личношћу, карактером, начином на који се понашамо и нашим психолошким прилагођавањем. Још далеке 1948. године неке студије су показале да имена која добијамо утичу на то како ћемо се понашати касније у животу. Једна студија је проучавала 3.300 мушкараца који су недавно дипломирали или је требало да заврше факултет да би се видело да ли су њихова имена повезана са академским успехом.

Током студије је утврђено је да су они људи са необичним именима вероватније доживели неке психолошке проблеме него они са уобичајеним именима. Закључак истраживања је да "ретка" имена могу негативно утицати на психолошку и академску адаптацију особе. За разлику од њих, уобичајена имена могу помоћи да се особа осећа као да се боље уклапа како у животу, тако и у академским достигнућима.

Такође је доказано да имена могу утицати на оцене у школи, изабрану професију, али и где ће особа  живети и чак са ким ће се венчати! Додатно је потврђено да ће име утицати и на пријем на одређене факултете, успех на послу али и да ли неко даје новац у добротворне сврхе.

Различити трендови и прилагођавање новим земљама 

Иако постоје трендови у именима у различитим временима или епохама, такође људи мењају имена и променом места боравка. У Шведској су имигранти мењали своја словенска, азијска или афричка имена и презимена, као што су Ковачевић и Мохамед, у она која више звуче шведски или неутралније, као што су Линдберг и Џонсон. А откривено је да је ова врста промене имена значајно побољшала њихову зараду: имигранти са новим именима зарађивали су у просеку двадесет шест посто више од оних који су одлучили да задрже своја имена.

Међутим, и поред добре воље и информисаности родитеља о трендовима и значењу имена, не постоји гаранција да ће дете одрасти и волети своје име.

Заправо, већина људи верује да су многи различити фактори у животу далеко важнији у одређивању личности. Све, од културе, религије, породичних односа, окружења, па чак и хране, чини комбинацију која обликује изглед једне особе.  

 

image