Магазин

Да ли знате шта значи реч мангуп? А битанга?

Често се за неваљало дете или авантуристу каже да је мангуп. Овим термином често се ословљавају и фрајери, шмекери, враголани. Данас, овај назив многима импонује, али да знају изворно значење речи, уопште им не би било драго да их неко мангупом зове. Шта је ова реч значила крајем 19. века и зашто јој је посвећен део закона?
Да ли знате шта значи реч мангуп? А битанга?© freepik/fxquadro

Данас људи имају обичај да кажу за некога да је мангуп када је бунтовник, међутим 1886. године у Србији је ова реч имала сасвим другачије значење и чак се уопште није ни односила на људску врсту.

Наиме, закон са краја 19. века мангупима је називао стоку која "тумара којекуда", када газде нигде нема. Ова одбегла стока илити мангупи нису били једнаки, међу њима је била подела по величини. 

"Мангуп стока дели се на крупну, ситну и одојчад. Под крупном мангуп-стоком разуме се: во, крава, јуне, коњ, кобила, омица, магарац, мазга итд. Под ситном мангуп-стоком разуме се: вепар, крмача, ован, јарац, коза, самсов, кер, рт, чобански пас итд", стоји у закону који је донет 5. априла 1886. године.

Овом одредбом предвиђена је и казна за несавесног газду мангупа о коме би онда бринула Општина. 

"Газда мангупа, ако се пронађе, дужан је платити не само штету и трошкове за 'рану и чување мангупа, но и трошкове за обзнану у новинама и друге, ако би их било", наведено је каква казна чека власника мангупа.  

Према Вуковом речнику још једна реч која сада има симпатично значење такође је значила неку врсту одбегле стоке. Та реч је "битанга" а у Вуково време означавала је "кљусе које се нађе у селу или у пољу, а не зна се чије је".

image