Магазин

"Дан мрмота": Лекари открили човека коме се стално понавља исти дан

Један старији човек из Велике Британије мислио је да је апликација преко које чита књиге имала грешку, јер му је сваки дан наводно приказивала идентичне странице. Када је тражио помоћ од корисничког сервиса, рекли су му да не постоји никакав проблем са радом апликације. Истраживање је показало да је његова необична перцепција реалности и памћења заправо била посебна верзија дежа вија.
"Дан мрмота": Лекари открили човека коме се стално понавља исти дан© Screenshot/Groundhog Day

За оне који случајно не знају, "Дан мрмота" прича причу о Филу Конорсу, метеорологу који се заглавио у колотечини времена (space-time continuum) у малом градићу у Пенсилванији, и у тој времеснкој петљи изнова и изнова је приморан да преживљава 2. фебруар, илити "Дан мрмота". За једног старијег господина, радња чувеног филма "Дан мрмота", постала је реалност, а истраживачи су показали да је веровао да увек проживљава идентичне дане, чита исте књиге и изнова гледа исте филмове.

Једном приликом је чак позвао електричара да му поправи телевизор, јер је мислио да се сваки дан пуштају исти програми. Међутим, уређај је радио сасвим исправно, али је његова перцепција била поптуно другачија. Породица га није могла убедити да је у питању проблем са његовим памћењем, па су затражили помоћ од стручњака.

"Сваки дан је само понављање претходног... Сваки репертоар на телевизији је идентичан. Где год одем, исти људи се налазе на тротоару, исти су аутомобили иза мене и људи у њима... Иста особа излази из кола, носећи исту одећу, држи исте торбе, говори исте ствари. Ништа није ново," рекао је пацијент за журнал "Би-Ем-Џи кејс рипортс (BMJ Case Reports)".

Није "дежа ви" већ "дежа веку"

Истраживачи су описали феномен као дежа веку. За разлику од популарног дежа вија, осећаја да смо тренутно искуство већ једном доживели, дежа веку је константан осећај да се сви догађаји око нас понављају на идентичан начин. Стручњаци су напоменули да се "дежа веку" први пут описује 1896. године и тада је био назван "патолошком верзијом дежа вија."

Пацијент је имао потешкоће са памћењем и имао је тенденцију да састави две различите приче у једну. Тим аналитичара је спроводио бројне когнитивне тестове и скенове његовог мозга, након чега су пронашли знакове Алцхајмерове болести. 

Алцхајмерова болест је најучесталији облик деменције, то јест групе болести које трајно утичу на памћење и слабљење когнитивних способности. Углавном се јавља код пацијената који имају преко седамдесет пет година.

Иако је дежа веку прилично ретка појава, стручњаци су утврдили да се најчешће јавља код оних који имају Алцхајмерову болест. Сличан случај је био забележен пре две године, код жене из Амстердама, која је имала преко осамдесет година. Веровала је да су све емисије и спортски програми на телевизији репризе, а често би прилазила непознатим људима на улици, мислећи да су јој пријатељи. Није постојало знакова опоравка, чак и након терапије.

"За разлику од 'Дана мрмота', дежа веку углавном нема срећан крај у стварном животу," написао је један од истраживача када је бележио њен случај. Што се тиче случаја овог старијег човека, научници су покушали неколико третмана имунотерапије, која се углавном користи код пацијената оболелих од рака. Међутим, није било никаквог ефекта и пацијент је наставио да показује симптоме Алцхајмерове волести.

image