Магазин

Да ли можемо јести храну на коју је слетела мува

Коначно смо сели за сто и наше омиљено јело је пред нама. Пре него што узмемо први залогај, коме смо се радовали, на храну нам слеће мува. Није довољно то што изгледа ружно, већ одлучи да прошета по нашој храни, трља своје прљаве ручице, исповраћа се, па одлети. Осим што је сцена непријатна, постоји и велико питање - Да ли је храна и даље безбедна за конзумирање?
Да ли можемо јести храну на коју је слетела мува© Pexels/Rajesh TP, Jimmy Chan

Иако није идеалан сценарио, поготово за оне који су гадљиви, мува која слети на храну у већини случајева није разлог за панику. Ипак, Томас Џ. Данијелс, научник и директор еколошке лабораторије Универзитета Фордам у Њујорку, сматра да би требало имати опрез.

"Постоји ризик од заразе и болести, без обзира што је количина бактерија коју стигну да пренесу за кратко време мала," тврди Данијелс за портал "Хелти (The Healthy)". Знамо да када мува покупи бактерије из околине, може да их пренесе где год се спусти, али шта се заправо дешава када слети на нашу храну?

Пошто муве немају вилицу и зубе који би им помогли у жвакању хране, морају да "исповраћају" одређене ензиме, како би храна смекшала и претворила се у течан облик. Након тога, муве је усисају и нахране се.

Омиљена места на којима муве највише воле да бораве су углавном пуна различитог ђубрета, прљавштине и трулежи, што значи да њихов врло специфичан стил живота може бити опасан по човека, јер многе бактерије, које успут покупе, остају у њеном телу, све до следећег оброка. Једна студија од пре неколико година је показала да муве могу носити преко сто тридесет различитих патогена.

У истраживању од прошле године, у коме је анализирано преко сто мува, откривено је да могу пренети бактерије као што су салмонела, ешерихију коли, златни стафилокок... Наведене бактерије могу бити узрок здравствених проблема као што су болови у стомаку, температура, повраћање... У неким случајевима, може доћи до веома озбиљних последица по здравље и најбоље је избегавати било који "контакт" са овим инсектом.

Ипак, када сама одлучи да слети на наше јело, питање је - да ли постоји разлог за бригу? Постоје бројни фактори које би требало узети у обзир, као што су дужина времена које је провела на површини хране, здраврстено стање и имунитет појединца или колики број мува је слетео.

Пошто је човек углавном брзо примети и отера, већина стручњака верује да се брзом реакцијом могу избећи озбиљне заразе. Међутим, ако је мува већ неко време на храни и очигледно је да је дуго "јела", онда је боље поразмислити о конзумирању. Исто тако, ако је велики број мува летео око оброка на дуже време и свака од њих се помало "частила", онда је најбоље бацити храну (и адекватно је заштитии следећи пут).

image