Магазин

Врсте нормалног заборављања - и једно које је знак Алцхајмера

Често вам се дешава да се по неколико пута враћате кући када кренете на посао, јер сте заборавили кључеве, цигарете, кишобран. Нисте никако могли да се сетите имена другарице из средње школе са којом сте седели у клупи. А на последњем разговору са кумовима нисте се сетили филма који сте гледали прошле недеље. Вероватно сте се у овим ситуацијама запитали: Када је заборавност нормална, а када почиње деменција?
Врсте нормалног заборављања - и једно које је знак Алцхајмера© freepik/Racool_studio

Да ли сте икада ушли у собу да узмете нешто, а онда сте заборавили шта је то због чега сте ушли? Многи људи се плаше да ово може бити знак Алцхајмерове болести. У већини случајева, ове епизоде ​​заборава одражавају или регуларан губитак памћења који долази са годинама, недостатак сна или стрес. Неронаучници сматрају да је нормално повремено заборавити ствари, а такође постати и нешто заборавнији како се стари. Али колико је заборавних ситуација заправо превише? Када се може рећи да ли су пропусти у памћењу реална заборавност и у оквиру просечног старења или су симптом нечег озбиљнијег?

Здрави људи могу доживети губитак памћења или поремећај памћења у било ком узрасту. Неки од ових недостатака у памћењу постају све израженији са годинама, и они, осим ако су екстремни и упорни, се не сматрају показатељима Алцхајмерове болести или других болести које нарушавају памћење.

Зато вам показујемо примере када је заборавност у реду, а када би требало да се забринете. 

1. Заборављање где је паркиран ауто

Не сећати се где је паркиран ауто се дешава услед необраћања пажње и лекари кажу да је често и нормално, али и другачије од онога што се дешава са Алцхајмером.

Ако имате Алцхајмерову болест, рецимо да паркирате у гаражи тржног центра и купујете сат времена. Када се вратите у гаражу, не питате се да ли сте паркирали ауто на трећем или четвртом нивоу, већ: "Не сећам се како сам стигао овде!" Или стојите испред свог аутомобила, али га не препознајете као свој.

2. Заборављање нечијег имена или наслова филма

Ако вам је нека реч "на врху језика" - тај феномен који је заправо познат као "блокирање", потпуно је природан и не значи да је присутна Алцхајмерова болест код некога. Особа покушава се сети речи, најчешће властите именице (као што је име особе) или можда наслова филма. Зна да зна назив, али не може никако да се сети. 

Ипак, неуспех у проналажењу речи такође може бити рани знак Алцхајмерове болести. Па како онда да знамо да ли је то обичан тренутак "како се беше зове" или симптом деменције? Ако је Алцхајмерова болест, људи не могу да се сете на десетине речи и редовно ће заборављати заједничке именице као што су оловка, кашика, бицикл.

3. Расејаност

Ова врста заборављања се јавља када се једноставно не обраћа довољно пажње. На пример, заборављање где је управо остављена оловка јер се није довољно фокусирало на то, често јер се мислило на нешто друго (или, можда, ни на шта посебно само смо били одсутни). Одсутност такође укључује заборављање да урадите нешто у прописано време, као што је узимање лека или долазак у заказаним терминима.

4. Заборављање где су кључеви или други предмети

Не сећање где су остављени кључеве је уобичајен и вероватно је само резултат тога што се не обраћа пажња на њих. Али изгубити кључеве и пронаћи их на месту где кључеви не би требало да буду (попут фрижидера или микроталасне), или пронаћи их и питати се коме припадају или чему служе није нешто што се може назвати уобичајеним. Ово могу бити симптоми Алцхајмерове болести.

5. Погрешно приписивање памћења

Погрешно приписивање памћења се дешава када се нечега тачно сећамо делимично, али погрешно у детаљима, као што су време, место или особа која је била са нама. Друга врста погрешног приписивање памћења се дешава када верујемо да је мисао коју имамо потпуно оригинална, а заправо потиче од нечега што се претходно прочитало или чуло, али се заборавило. Ова врста погрешне атрибуције објашњава случајеве ненамерног плагијата, у којима писац неке информације проглашава оригиналним.
Као и код неколико других врста пропуста у памћењу, погрешно приписивање памћења постаје све чешћа са годинама. Како се стари, упија се мање детаља када се добијају нове информације, често јер више нема добре концентрације ни брзе обраде информација. А како се стари, старија су и сећања, која су посебно склона погрешном приписивању памћења.

6. Заборављање како да се обави нека свакодневна активност, као што је кување кафе

Дакле, ако одемо да скувамо шољу кафе и не сећамо се како да укључимо шпорет, или се не сећамо како се користи машина за прање веша или смо збуњени неким другим задацима које већ дуго познајемо и редовно обављамо, ово може бити знак Алцхајмерове болести.

Међутим, заборав не мора увек бити последица Алцхајмерове болести. То може бити због благог когнитивног оштећења (које не мора нужно да напредује у Алцхајмерову болест), недостатка витамина Б12 или недовољно сна. Баш као што се проверава здравље срца или репродуктивних органа, тако би требало проверавати и здравље мозга, а памћење има много утицаја на здравље овог органа.

Студије показују да што се раније особа са Алцхајмеровом болешћу лечи лековима против деменције, већа је вероватноћа да ће лек бити ефикасан у успоравању прогресије болести. 

image