Магазин

Женка крокодила самостално затруднела

У зоолошком врту у Костарики женка крокодила је самостално затруднела и то је први случај саморепродукције код те животињске врсте. Појава такозваног "девичанског рођења" откривена је код неких врста птица, риба и других гмизаваца, али никада раније код крокодила.
Женка крокодила самостално затруднела© freepik/ brgfx

Осамнаестогодишња женка крокодила је јаје положила у јануару 2018. године у парку Рептиланија, али и поред тога што је фетус изнутра био у потпуности формиран, рођен је мртав, пише Би-Би-Си. 

Животиња је у зоолошки врт стигла када је имала две године и била је одвојена од других крокодила цео живот, због чега је научни тим парка контактирао тим стручњака из Вирџиније који је утврдио да је фетус 99,99 одсто генетски идентичан својој мајци, што потврђује да нема оца. 

"Није неуобичајено да гмизавци у заточеништву полажу јаја с обзиром на период изолације од партнера, али она би се обично одбацивала, јер је њихов опстанак немогућ.", кажу научници у свом истраживачком раду. "Додатно, с обзиром на то да се "девичанска рођења" могу десити и у присуству потенцијалних партнера, случајеви овог типа лако могу да се не примете када се репродукција догоди код женки које живе заједно са мужјацима."

Овај феномен је до сада забележен код неких врста птица, риба и других гмизаваца, али никада код кокодила. Научници сматрају да је ова особина највероватније наслеђена од еволуционог претка, с обзиром на то да су диносауруси такође били способни за саморепродукцију. 

Нејасно је због чега се "девичанско рођење", у научним круговима познато као партеногенеза, јавља код различитих врста, али се у научној литератури појављује чешће вероватно зато што сада научници испитују ту појаву, наводи Би-Би-Си.
Једна научна теорија каже да се партеногенеза јавља у случајевима када су врсте које су способне за саморепродукцију на ивици изумирања.

image