Зашто одлазак на одмор није решење за "бурнаут"

У већини случајева, одлазак на одмор делује као прави одговор када се осећамо преоптерећено послом или приватним животом. Неколико дана "бежања о реалности" звучи као прави лек за ублажавање свакодневног стреса и увек је препоручљиво направити паузу. Међутим, многи заборављају да проблеми не могу "нестати", само зато што смо се накратко одвојили од њих.

Када делује као да нам је свега превише, многи прво помисле на одлазак на путовање. Посећивање лепих дестинација, узбудљиво искуство у новом граду или опуштајући одмор у СПА центру су увек добри предлози и свако од нас ће их увек радо прихватити. Током таквог одмора, коначно се можемо опустити а препреке са којима се суочавамо у релности деловаће веома далеко - барем на неко време.

Ипак, када се вратимо у свакоднедну рутину, премор и незадовољство се поново враћају. Убрзо делује као да само ишчекујемо следећи одлазак на одмор (што може потрајати). У међувремену, боримо се са физичким/менталним умором и негативним емоцијама због животних  изазова.

Због тога, одлазак на одмор као једини одговор на стрес некада може деловати као "мали фластер преко велике ране" - наизглед помаже, али заправо прикрива много већи проблем. Зашто није увек довољно "само отпутовати и уживати"?

Одмор који није "продуктиван"

Иако многи иду на одмор како би "побегли" од обавеза, некада је боље искористити слободно време за анализирање свих могућих разлога "бурнаута". Када очигледно постоји изазов који нас кочи, није препоручљиво отићи на одмор само ради потискивања свих мисли о стресу (који ће нас поново чекати, након повратка у реалан живот).

Некада је добро направити физичку дистанцу од проблема, како би се анализирала цела ситуација. Да ли је бурнаут последица прекомерних обавеза и недостатка инспирације на послу? Да ли је у питању приватан живот - љубавна веза, породица, пријатељи? Да ли нам недостаје узбуђење, па су свакодневне рутине постале исувише монтоне? Након озбиљнијег премишљања, остатак времена би требало искористити за "правилно" одмарање. Шта то заправо значи?

Адекватан предах

Када чујемо реч "одмор", најчешће нас асоцира на лето, плажу, обилазак новог града, планинарење...Одлазак на ново место је сигурно забавна и узбудљива опција. Међутим, свака наведена активност захтева одређено планирање, издвајање буџета и енергије. У неким случајевима, човеку је потребан ментални и физички одмор и ако то понекада значи спавање до касно, прескакање путовања и одмарање у "кућној варијанти", онда је то сасвим у реду.

Понекада, узрок бурнаута (поред посла) може бити и исувише друштвених обавеза. Поред честих окупљања са пријатељима или породицом, од савременог човека се очекује да је увек "онлајн", спреман да одговори на све поруке или мејлове, без обзира на околности. Таква врста стреса се ретко може приметити, јер је постала део неизбежне рутине, али може бити велико оптерећење. Због тога је повремено добро "угасити се", одбити понуде за заједничко путовање и потпуно се посветити себи, барем на кратко време.

Најважније је пронаћи прави начин за "освежење", које би требало да буде потпуно прилагођен појединцу и његовим потребама.

Неколико дана паузе није решење

Предах је веома важан и никада га не би требало запостављати, али исто тако, не би требало очекивати да ће неколико дана паузе решити све проблеме. Може се поредити са брзим "детокс" дијетама: доносе задовољавајуће резултате на почетку, али ефекти трају веома кратко. Због тога је увек потребно тражити следеће (трајно) решење.

Ако је узрок бурнаута посао, онда је важно предузети одређене мере. Да ли би било добро поразговарати са колегама или шефом о промени одређених услова за рад? Ако је сам посао исувише стресан, не доноси срећу и једноставно не делује као да је вредан труда, онда се чак може разматрати већа одлука, као што је промена радног места.

Исто важи и за приватан живот. Ако нам стрес проузрокују породица, пријатељи или партнер, онда је важно размотрити како најбоље решити ситуацију. Да ли је набоље започети искрен разговор, у нади да ће се проблем исправити? Да ли би можда требало потпуно раскинути однос? Одговор зависи од појединца и од контекста, али одлагање превазилажења конфликта само може погоршати ситуацију.

Како би се бурнаут постепено ублажавао током дана, добро је редовно узимати мале паузе и обраћати пажњу на здравље организма (исхрана, хидратација, тренинг). Узимање одмора је велики део процеса, али неће бити лек за хронични стрес или умор, све док се не позабавимо кореном проблема.