Магазин

Како опекотине од сунца утичу на наше здравље

Топло време и сунчани дани обично су праћени одласком на базен, пикницима а некад се читав дан проведе напољу на сунцу. Наравно, сви знамо да је мазање креме са заштитним фактором обавезно, али ко није с времена на време прескочио заштиту од сунца? И поцрвенели сте. Након што црвенило прође, а љуштење коже престане, почињу прави проблеми.
Како опекотине од сунца утичу на наше здравље© freepik/freepik

Доласком лета многи једва чекају топли загрљај сунца, желећи препланули тен и тренутке опуштања. Међутим, усред уживања у благодети сунчања, често превиђамо потенцијалне опасности које долазе са прекомерним излагањем. Опекотине од сунца, које се често одбацују као привремена непријатност, могу имати далекосежне последице на наше целокупно здравље. Осим што могу довести до неких очигледних оштећења, попут црвенила и љуштења коже, могу имати и много озбиљније, дуготрајније последице, јер нису само тренутна непријатност већ могу узроковати озбиљне здравствене проблеме, пише "Бест лајф".

1. Можете добити главобољу

Ако већ патите од главобоље или мигрене, претерано излагање сунцу ће вероватно погоршати ситуацију. Чак и ако вам се мигрена не јавља редовно и не изазива јаке болове и мучнине, познато је да сунчева светлост и "тровање сунцем" (симптоми слични тровању чији је узрок дехидратација од опекотина) изазивају главобоље, наводе стрзчњаци из Мејо клинике. И управо је савет лекара из ове болнице да посетите лекара ако осетите "погоршавање бола, главобољу, конфузију, мучнину, грозницу или језу" након опекотина.

2. Може вам отећи језик

И усне могу да изгоре на сунцу, а уколико је  опекотина од сунца јака, може доћи до отока језика, појаве пликова и чак отежаног дисања. Због тога би требало и усне мазати кремама са заштитиним фактором. 

3. Претерано излагање сунцу, чини вашу кожу старијом

И жене и мушкарци проводе године у потрази за леком против старења, али мало ко пристаје да узме у обзир дуготрајне ефекте сунца на кожу. Када изгоримо на сунцу, повређујемо ћелије зване фибробласти који производе колаген, тиме оштећујући кожу која ће лакше добити боре и разна друга оштећења.

4. Када кожа поцрвени, можете добити свраб 

Уколико сте некада на мору изгорели на сунцу, након ублажавања бола и печења, појавио се свраб коже који је трајао и током ноћи. У овом стању не помажу ни хладне купке, а могуће је само на кратко га ублажити кремама. 

5. Опекотине од сунца вам могу покренути псоријазу

Тренутне студије процењују да више од неколико милиона људи живи са псоријазом, аутоимуном болешћу која изазива појаву мрља на кожи које сврбе и задебљавају се временом. Иако лекари још увек не знају шта узрокује развој псоријазе у свим појединачним случајевима, један од познатих покретача су опекотине од сунца. 

6. Погоршање аутоимуних болести

Према једном истраживању, жене које су развиле миозитис (аутоимуна болест која слаби мишиће) док су биле изложене високим нивоима УВ зрака, имале су већу вероватноћу да развију још гори облик болести познат као дерматомиозитис, који поред болних осипа изазива и слабост мишића.

7. Уништава ваш имуни систем

Када кожа добије опекотине од сунца, уништавају се залихе Лангерхансових имуних ћелија у телу. Ове имуне ћелије су прва линија одбране од инфекција које се инфилтрирају кроз кожу; без њих, наше тело је подложније болестима. И није погођена само зона опекотина од сунца, јер  студије показују да се имуни одговор у целом телу мења када кожа изгори.

8. Можете добити херпес

Ако патите од вируса херпес симплекса, седење напољу без креме за сунчање је веома лоша идеја. Како наводи Светска здравствена организација (СЗО), прекомерно излагање сунчевој светлости слаби имуни систем и заузврат изазива деловање овог вируса. Једно истраживање је показало да када је 38 пацијената са херпесом изашло напоље без креме за сунчање, 27 је развило херпес.

9. Опекотине доводе до надимања

Опекотине од сунца изазивају запаљенски одговор који сигнализира телу да задржи течност. Ово задржавање воде може постати толико озбиљно да постоје примери људи који су добили и по неколико килограма воде вишка након што су добили опекотине од сунца. 

10. Болеће вас очи

Као и сваки други део тела, и очи су подложне негативном утицају УВ зрачења од сунца. Али за разлику од остатка тела, очи су посебно угрожене, с обзиром на то да их је готово немогуће заштитити традиционалном кремом за сунчање. Ако не будете опрезни, можете завршити са фотокератитисом или фотокоњунктивитисом. Иако су реверзибилна, ова упална стања су изузетно болна а очи ће вас болети и док трепћете. 

11. Можете добити симптоме сличне грипу

Као да бол од опекотина није довољан, па постоје и други симптоми опекотина од сунца који укључују грозницу, језу, умор, мучнину и повраћање - исте симптоме које можете имати током сезоне грипа.

12. Можете имати проблеме са дисањем

Губљење даха као након дугог вежбања, може се јавити и ако сте мало дуже лежали на сунцу, поред базена на пример. Једна од нуспојава топлотног удара је брзо и плитко дисање. Уколико доживите топлотни удар, клиника "Мејо" саветује да одмах потражите медицинску помоћ.

13. Уколико изгоре стопала, нећете моћи да се крећете

Прича о ужасним опекотинама од сунца која је довела до појаве пликова на ногама, а тиме и немогућности устајања и ходања, постала је вирална 2017. године. "Процес зарастања је био болан, праћен пецкањем и пулсирањем док су се пликови пунили. Притисак у мојим ногама када стојим/ходам такође је био мучан", рекла је Британка која је снимком забележила како претерана изложеност сунцу може да онемогући нормално кретање. Не само да су је пликови приковали за кревет, већ је постојала опаснот и да добије инфекцију од њих. 

14. Погоршаће вам се проблеми са акнама

Претерано излагање сунцу исушује кожу што, уколико постоји пролем са акнама, може само погоршати ситуацију. Перетрано излагање сунцу без заштите може повећати производњу себума у телу, што додатно изазива избијање нових акни.

15. Може утицати на плодност

Превише времена проведеног на сунцу, може угрозити шансу жене да затрудни. То је зато што превише сунца може смањити ниво фолне киселине испод просека, што је повезано са дефектима неуралне цеви код плода и побачајем.

16. Сунчање некада може озбиљно угрозити трудноћу

Већина трудница зна да би требало избегавати дуван и алкохол током трудноће, али можда не знају да опекотине од сунца потенцијално могу довести до превременог порођаја или чак до побачаја, упозоравају стручњаци.

17. Може изазвати мождани/срчани удар

Вероватно најважнији орган у телу, наше срце, требало би да буде заштићено по сваку цену. Нажалост, превише излагања сунцу значи неприродно висок ниво витамина Д, што научници повезују са можданим или срчаним ударом.

image