"Само за двоје": Најмањи ресторан на свету нуди екслузивне романтичне оброке

Италијански ресторан, који се налази у близини Рима, нуди посебно искуство ручавања са вољеном особом. Осим што има специфична правила, мени направљен према жељи гостију и старинску естетику, носи и незваничну титулу најмањег ресторана на свету. Има само један сто, намењен за љубавне парове, који се може резервисати за петсто долара.

"Соло пер дуе" ("Solo Per Due" - Само за двоје, на италијанском) је наводно најмањи ресторан на свету, јер има само један сто на коме могу седети укупно два госта. Осим што је познат по својој величини, цело искуство обедовања је веома екстравагантно, а оброк за двоје кошта преко петсто долара. Шампањац, врхунска вина и цветни украси се додатно плаћају, а гости имају и поглед на древну римску вилу. На крају јела је могуће посматрати ватромет.

Ресторан постоји више од тридесет година и идеалан је за романтичне оброке, отворен је током целе године за ручак и вечеру, али нема мени. Храна која се служи је прилагођена укусима и жељама клијената. Постоји један конобар, који се искључиво дозива сребрним звоном, како би гости имали приватност када им је потребна.

Мала трпезарија (око четрдесет шест метара квадратних) део је руралне камене виле из 20. века која се налази у близини села Ваконе, северно од Рима, што значи да је могуће ручавати у мирној и околини. Постоји и опција унајмљивања приватног возача, који би госте довезао до ресторана. Иако је цело искуство прилично приватно, ресторан је врло популаран у свету и има неколико правила:

Резервације се морају обавити у вечерњим сатима преко телефона а потврда доласка се врши десет дана пред долазак, када се и саставља мени за госте. Посетиоци села не смеју да обиђу ресторан баш када год желе, ако се нису претходно најавили. Оброк не може бити отказан у последњем тренутку, а гости имају одређено време у које се морају појавити, како би се пратио утемељен распоред за цело вече.

Три власника ресторана инсистирају да остану анонимни а један од њих описује да је идеја о оваквом интимном искуству настала из потребе и незадовољства услугом у великим ресторанима. За Си-Ен-Ен је поделио да се увек осећао исфрустрирано када би са сином ишао у ресторане у граду, јер би морали седети близу тоалета или кухиње и да су им увек сметали непријатни мириси. Сматра да су били постављени на таква места само зато што их је било двоје.

Због тога је одлучио да пружи другима прилику да добију "краљевски третман" и уживају у оброку који никада неће заборавити. Према њему, "Соло пер дуе" није место за пословне састанке, већ за оне који желе да запросе вољену особу, славе годишњице брака/везе или рођендане, што се може претпоставити по угодном, старинском и романтичном ентеријеру.

Власник је додао да је задовољство гостију најважније и да се увек труде да максимално улепшају искуство. Рецензије људи који су јели у овом ресторану су углавном позитивне, многи су одушевљени услугом, храном и "бајковитом атмосфером". С друге стране, поједини сматрају да искуство није вредно цене и да је само "клопка за туристе". Ипак, ексклузивна вечера у малом италијанском селу свакако звучи као пријатно искуство вредно памћења.