Магазин

Краљ Чарлс одао признање српској модној креаторки Роксанди Илинчић

Британски краљ Чарлс одао је признање српској модној креаторки Рокснади Илинчић и новинарки Ани Винтур за заслуге у модној индустрији.
Краљ Чарлс одао признање српској модној креаторки Роксанди ИлинчићGetty © Eamonn M. McCormack

Како преноси портал Вумен Веарс Дејли (Women Wears Daily), краљ је поводом свог првог званичног рођендана, поред њих одао почаст и другим јавним личностима из света уметности, укључујући песнике Мартина Ејмиса, Ијана Макјуана и Бена Окрија.

Винтурова је носилац титуле даме и поседује Орден Британског царства, а почаст коју јој је доделио Чарлс сматра се великим признањем, те се она тако нашла у групи људи као што су и Елтон Џон и Пол Мекартни. 

Портал наводи да је одавање почасти поводом краљевог рођендана резервисано за оне ''који су дали велики допринос уметности, науци, медицини или влади у дугом временском периоду''.

Роксанда Илинчић је постала члан Ордена Британског царства, такође за заслуге у моди.

Српска дизајнерка је стална учесница Лондонске недеље моде и позната је по својим драматичним бојама, силуетама које црпе инспирацију из света уметности, плеса и позоришта. Живи у Лондону, студирала је архитектуру и примењену уметност на факултету у Београду. Преселила се у Лондон крајем деведесетих да би магистрирала на Централ Сент Мартинс колеџу. 

Роксанда Илинчић једна је од најутицајнијих модних креаторки на свету већ 20 година. Своју прву колекцију је представила на Недељи моде у Лондону, 2005. године, након чега  је наставила да осваја модне врхове. Прошле године је дизајнирала костиме за играче Краљевског балета у Краљевској опери.

Њене креације носиле су најутицајније светске личности, као што су Мишел Обама, Кејт Мидлтон, Лејди Гага, Пенелопе Круз, Меган Маркл, Кејт Бланшет...Недавно је ову листу допинила и Бијонс која се, на концерту у Лондону у оквиру своје Ренесанс турнеје, појавила у величанственој хаљини српске дизајнерке.

image