Титаник: Нестала подморница за превоз туриста и научника до олупине чувеног брода

Подморница која се користи за превоз туриста и истраживачког тима до олупине Титаника, нестала је у дубинама Атлантског океана са својом посадом. Aмерички и канадски тимови за претрагу се утркују са временом да пронађу туристичку подморницу "Титан", с обзиром да посада има кисеоника за само још 60 сати.

Америчка обалска стража саопштила је да трага за несталом канадском "истраживачком подморницом" која је нестала у недељу након што је отишла да истражује олупину Титаника. Спасилачка акција у току, изавили су представници бостонске обалске страже за Би-Би-Си, и додало да се за подморницом трага у водама близу Њуфаундленда.

У првим вестима се појавила информација је на подморници "Титан"  британски милијардер и истраживач Хемиш Хардинг, који је најавио да ће бити део ове мисије. Међутим, сада је откривено да су са њим и француски оператер подморнице Пол Анри Наргелет, извршни директор компаније која обезбеђује подморнице са посадом Стоктон Раш. Такође, међу посадом су најбогатији Пакистанац Шахзада Давуд и његов тек пунолетни син, потврдила је породица.

Америчка обласка стража потврдила је да је унутра било петоро људи, капетан, троје гостију и стручни сарадник, а да је нестанак подморнице пријављен  сат и 45 минута пошто је заронила.

Мале подморнице редовно воде туристе у плаћене обиласке олупине Титаника, уз присуство стручних водича. Чувени брод се налази на морској дубини од 3.800 метара.

Оушн Гејт Експедишнс (OceanGate Expeditions) је приватна компанија која организује експедиције по морским дубинама, потврдила је да је нестала једна од њихових подморница заједно са укрцаним људима.

"Истражујемо и користимо све могућности како бисмо безбедно вратили посаду. Усредсређени смо на чланове посаде на подморници и њихове породице", навели су у саопштењу.

Ова компанија наплаћује 250.000 долара свима који желе да виде чувену олупину. Ту је урачунат превоз подморницом од угљеничних влакана који пружа "шансу да искорачите из свакодневног живота и откријете нешто потпуно изванредно" а трошкови покривају мисију, учешће научног тима и обуку, пише на сајту компаније.

Због континуиране фасцинације Титаником процветала је туристичка грана око океанског брода и његовог потонућа, посебно након објављивања истоименог филма редитеља Џејмса Камерона 1997. године.