Датуми које видите на декларацијама хране обично нису повезани са кварењем хране. Уместо тога, говоре колико дуго одређена храна задржава најбољи укус и текстуру. Разумевањем ових исписаних услова истека рока, може се боље протумачити колико дуго је храна добра. Такође, ако се храна правилно складишти, може бити добра и након датума одштампаног на паковању.
Шта нам све пише на декларацијама
1. Продаја до датума
Производи који се обавезно морају налазити у расхладним витринама, најчешће имају на декларацији датуме до када се сме продавати производ. Овај датум супермаркети користе како би знали када да уклоне производе са полица. Али, могу се јести и након истека овог рока. На пример, млечни производи су добри недељу дана после истека рока продаје, а јаја 3 до 5 недеља након наведеног датума. Намирнице које имају ову ознаку су:
- Млеко
- Јогурт
- Јаја
- Кувано/суво месо
- Мешавине салата
2. Најбоље ако се користи до датума
Једите храну пре овог датума уколико желите да храна има најбољи укус и квалитет. Она се неће покварити након овог датума, али се може осушити или неће бити тако доброг укуса. Датум паковања - произвођачи и продавци користе за праћење и ротирање залиха. Неки од прехрамбених производа који на себи имају "датум паковања" су:
- Конзерве
- Крекери
- Колачићи
- Зачини
Ово је храна која може бити добра месецима или чак годинама након овог датума уз правилно складиштење. Паковања која нису безбедна имају рупе, удубљења или избочине, па немојте јести храну из оштећене амбалаже јер можда није добра.
3. Рок употребе
Једите храну до овог датума како би добили најбољи квалитет одређеног производа. Произвођачи додељују ове датуме прехрамбеним производима, а они могу бити добри и након истека рока употребе.
4. Датум истека
Датуми истека користе фразе као што су "истиче" или "не користити после" за производе. Рок трајања се користи за прехрамбене производе као што су:
- Формула за бебе
- Храна за бебе
- Витамини
- Лекови без рецепта
- Прашак за пециво
Ови производи имају рок трајања, јер можда одређена производ, након овог периода неће показати своја најбоља својства. Тако на пример, квасац можда неће бити тако ефикасан као пре датума истека, а витамини неће дати исте резултате.
5. Датум који осигурава квалитет
Произвођачи и трговци на мало користе ову формулацију за производе са дугим роком трајања. Прехрамбени производи могу бити добри након датума који осигурава квалитет, а једино им се може изгубити укус или се текстура може променити. Прехрамбени производи са датумима осигурања квалитета укључују:
- Паковане супе
- Житарице
- Путер од кикирикија
- Мајонез
А ево примера како то све изгледа у реалности
Почнимо са стварима око којих уопште не би требало да бринете: сирће, мед, ванила или други екстрати, шећер, со, кукурузни сируоп и маласа, могу трајати вечно, са малом променом у квалитету. Овас ће трајати око годину дана пре него што ужегне, а инстант може трајати скоро заувек. Потпуно идентично је и са гризом.
Брашно
Бело брашно је сигурно добро за употребу, без обзира на старост. Интегрално брашно и друго брашно од целог зрна могу да добију метални или сапунасти мирис у року од неколико месеци. Такође, рафинисани бели пиринач, трајаће годинама, док ће смеђи пиринач трајати само месецима.
Нерафинисана житарица садрже масти, а масти су прва ствар која се губи када су у питању суве намирнице из оставе. Орашасти плодови, који имају висок садржај масти, ће добити ужегли "шмек" у року од неколико месеци у остави (чувајте их у замрзивачу да бисте им продужили трјање на неколико година).
Хлеб
Хлеб из супермаркета који се може чувати на собној температури, направљен је са уљима (и конзервансима), па може да остане мекан недељама у фрижидеру, али хрскаво тесто из локалне пекаре ће постати бајато до следећег дана и вероватно ће почети да буђа пре краја недеље.
Пасуљ
Осушени пасуљ и сочиво ће остати безбедни за јело годинама након куповине, али ће постати тврђи и биће потребно дуже да се кувају како време одмиче. Ако нисте сигурни колико је стар ваш пасуљ, избегавајте да га користите у рецептима који укључују киселе састојке, попут парадајза. Киселина може драстично да продужи време потребно да пасуљ омекша.
Зачини
Можда се смејемо старијима када користе зачине за које се нама чини да стоје одувек на полици, чак из осамдесетих, али осим јачине у ароми, они заправо нису покварени.
Производи из конзерве, тегле или пластичне амбалаже
По правилу, метал траје дуже од стакла, а стакло дуже од пластике. Ако има спољашњих знакова кварења (као што је испупчење или рђа) или ако је њен садржај замућен, буђав или труо када се отвори као и ако има ружан мирис, то је знак да конзерву хране одмах баците. Али, углавном ће ваше конзервирано воће, поврће и месо бити и даље укусно као оног дана када сте их пре неколико година купили. Конзервирано воће је добро 12 до 18 месеци ако се чува у остави. Након отварања, добро је 5 до 7 дана ако се чува у фрижидеру.
Ако се појави мало испупчење на врху тегле значи да је у њој дошло до значајније активности бактерија. У зависности од складиштења, може проћи година или деценија. Исто тако, лименке газираног пића ће задржати своје пенушање годинама, стаклене флаше до годину дана, а пластичне флаше неколико месеци. (Већина пластике је пропусна за гас.)
Уља
Уља, чак и нерафинисана су склона ужеглости, а ускладиштена у запечаћеним лименкама су скоро неуништива. Уља у затвореним стакленим боцама, имају нешто краћи рок, док уљима у отвореним посудама може значајно да варира рок трајања, али све ће трајати дуже ако се не држе близу или изнад плоче за кување, где топлота може утицати на њих.
Како знати да ли је уље добро? На исти начин као са већином хране: Пратити мирис. Старо уље ће почети да развија метални, сапунасти или у неким случајевима - као што је уље од уљане репице - мирис рибе. Уколико на основу мириса не можете да процените да ли је уље добро, ставите кап на врх прста и стисните је. Ужегло уље ће бити лепљиво.
Такође, уколико купите у продавницио уље и сирће у облику прелива за салату, они могу трајати месецима или више од годину дана у фрижидеру, посебно ако су упаковани у боце са уским отворима.
Додаци јелима
Сенф траје вечно, док ће кечап почети да мења боју пре истека године, али ће и даље остати укусан. Супротно популарном веровању, мајонез има изузетно дуг рок трајања, посебно када не садржи састојке попут свежег лимуновог сока или белог лука(високе концентрације масти, соли и киселине су непријатељи бактерија и плесни).
Јаја
Сви знамо како мирише покварено јаје, зар не? Макар тако мислимо. А колико је људи заправо икада мирисало јаје или чак зна да је јаје покварено. Можда један од разлога зашто нико не зна када су покварена, заправо лежи у томе што је јајима потребно много времена да би се покварила.
Колико дуго могу да трају куповна јаја - пуних 60 дана! Али она су добра и након неколико недеља касније и то 3 до 5 недеља, а требало би да чувате јаја у задњем делу фрижидера.
Млеко
Од тренутка када отворите тетрапак млека, бактерије почињу да варе лактозу (млечне шећере) и производе киселе нуспроизводе. Када Пе-Ха (PH) вредност у млеку достигне 4,6 - тада се казеин (млечни протеин) накупља.
Уколико желите дуготрајније млеко, потражите "УХТ" на етикети. Млеко у овим паковањима је пастеризовано на високим температурама, а затим запечаћено. Може бити добро 7 дана у фрижидеру. Чувајте га у задњем делу фрижидера где је најнижа температура.
Ваша храна може бити добра за нешто дуже или мање времена у зависности од тога како је чувате:
- Млевено месо и живина су добри 1 или 2 дана у вашем фрижидеру. Ако планирате да га користите касније, одмах га замрзните.
- Кувано месо и живина су добри 3 до 4 дана када се чувају у фрижидеру.
- Месо које је димљено или кувано купљено упаковано у супермаркету, биће добро 2 недеље пре отварања и 3 до 5 дана након отварања.
- Пиринач или тестенина су добри за 1 до 2 године у вашој остави. Када се припреми, може да стоји 3 до 4 дана у фрижидеру.
- Одресци су добри 3 до 5 дана у фрижидеру.
Можда ћете бити у искушењу да баците храну након што јој истекне рок трајања. Многи мисле да ће се разболети након истека рока трајања. Међутим, болести које се преносе храном нису резултат природног пропадања. Бактерије расту у контаминираној храни, па се побрините да храну правилно складиштите.
Када дође време да одложите било коју храну коју нисте јели, можете компостирати производе и упаковане намирнице. Компостирање је попут рециклирања јер ће храна моћи да се поново употреби уместо да се баци. Компост се добија млевењем остатака старе хране и веома је корисно као органско ђубриво за биљке.
Oво су међународне ознаке, а Европска Унија је најавила промене у означавању декларација јер је доказано да се због неких ознака попут "најбоље употребити до", у Европи баца много хране која је могла бити искоришћена.