Објављена листа најбољих ресторана на свету

На листи од 100 најбољих светских ресторана за 2023. годину доминарају шпански кулинарски креативци и фантастични кувари из Лиме. Умеће и креативност кувара да створи магију на тањиру, уз спој традиције, култура уз модерну припрему и иновације опчинио је жири да баш ове ресторане прогласи најбољим на светском нивоу.

Избор најбољих светских ресторана одржава се од 2002. године. Жири на овом престижном такмичењу најбољих, сачињен је од 1.080 кулинарских стручњака, пише "Theworlds50best" . Ово је 21. пут како је објављена листа, а погледајте који су се ресторани нашли на листи 10 најбољих на свету.

10. "Table", Париз, Француска

Отворена кухиња и дугачак пулт дизајниран као талас, су поставка за трпезу. Једно од омиљених понуда овог ресторана је десерт са чоколадом, капарима и кавијаром, које је само једно од многих оригиналних јела која се могу наћи. 

9. "Quintonil", Мексико сити, Мексико 

Познато место за мексичку кухињу за коју кажу да помера границе, али познато и по изузетном гостопримству супруге власника овог ресторана. Ресторан је фокусиран на свеже, локалне производе и традиционалне мексичке укусе и технике које су припремљене на модеран начин.

8. "Atomix", Њујорк, САД 

Описан као "шалтер са 14 седишта на Менхетну", доказао је квалитет превазилази квантитет. Атомикс је уједно и најбољи ресторан у Северној Америци.

7. "Lido 84", Гардоне Ривијера, Италија 

Кухиња овог инвентивног италијанског ресторана смештена на живописном језеру резултат је дугогодишњег опсежног истраживања локалних састојака, старих књига рецепата и интернационалних техника кувања. Рикардо и Ђанкарло Каманини дају гостима прилику да искусе италијанску храну на потпуно нов начин.

6. "Maido", Лима, Перу

На јапанском, "маидо" значи "добродошли", поздрав којим запослени у овом јапанском ресторану са перуанским срцем, дочекују сваког посетиоца. Мицухару је кувар и туристички водич на овом путовању у две земље, комбинујћи технике обе кухиње у креирању својих ремек дела. 

5. "Alchemist", Копенхаген, Данска

Када посетите Алхемичара, будите спремни за путовање које се разликује од свега што сте до тада искусили у ресторанима. Позоришни доживљај подељен је на више "чинова" који госте воде кроз различите локације, врсте уметности и изузетне занатске вештине, вођени главним куваром и главним умом Расмусом Манком. Храна је овде више од хране, и то је део разлога зашто је место награђено наградом за гостољубивост, али и петим местом светске листе најбољих ресторана. 

4. "Asador Etxebarri", Баскија, Шпанија

Смештен у мирном баскијском селу окруженом планинама и зеленилом, овај ресторан је прави гастрономски рај у коме се процес кувања одвија на роштиљу. Све је "дирнуто пламеном" кувара, од инћуна на тосту до млечног сладоледа са цвеклом.

3. "Diverxo", Мадрид, Шпанија

Шеф кухиње Дабиз Муњоз ужива у померању гастрономских граница што је више могуће и његов мени је јасна демонстрација тога, говоре посетиоци и гастрономски критичари. Некада се ово кулинарско путовање започне печенним беби хоботницама а затим се наставља кроз креације шпанског кувара, које се може завршити слатким тајландским укусима.

2. "Disfrutar", Барселона, Шпанија

Колективна креација три кувара који припремају храну која изненађује и одушевљава у једнакој мери, користећи модерне технике и нетакнуте састојке. Познати су да тестирају традиционалне предрасуде о финој трпези, што према речима посетилаца, резултира једним од најимпресивнијих кулинарских искустава на свету.

1. "Central", Лима, Перу

Ресторан постоји од 2008. године, а 2018. године су се преселили у пространу зграду у Лими где гости могу да уживају у путовању кроз 15 различитих перуанских екосистема, категорисаних по надморској висини од 15 метара испод Тихог океана до 4.200 метара у Андима.

Свако јело на менију одражава порекло његових састојака, од Суве долине (шкампи, лоче тиквице, авокадо) до амазонске воде (пацу риба, лубеница и лист коке). Изгласан као број 1 на овогодишњој листи, Централ је крунисан за најбољи ресторан на свету 2023. године.