Породична путовања: Због чега је важно путовати са децом

Путовања су на много начина попут животне школе за децу. Стицање нових искустава и учење о толеранцији, прихватању различитости, страним језицима и самосталности само су неке од предности путовања за децу. Ако деци усађујемо љубав према путовањима, вероватно ће наставити да истражују свет као одрасли. Који су још бенефити путовања за дечији развој?

Путовања уче најмлађе чланове породице, не само о другима, већ и о себи, али и то је једино време када су родитељи "само њихови" цео дан. Можда неће упамтити луксузне хотеле, али ће памтити вас, и имати много успомена на наизглед сваки мали, можда вама небитан догађај са путовања, а који је за њих једна од најважнијих успомена. Када размишљају о свом детињству, са радошћу ће се сећати ових путовања. 

И управо овај осећај да су на предивној авантури са вама, излазак из зоне удобности и испробавање нових и узбудљивих ствари, а које не би имали прилику да раде код куће, ће им помоћи да расту и развијају се. Где год да путују ваша деца, можете очекивати да ће путовање бити едукативно. Наши најмлађи ће добити прилику да искусе различите културе и науче о историји места која посећујете, дајући им шири поглед на свет.

Иако многи људи избегавају да на пут воде малу децу, стручњаци напомињу да не постоји довољно велико или мало дете које неће имати користи од заједничких, породичних путовања.

Шта наша деца добијају путујући са породицом:

1. Уче се емпатији

У последње време се често говори о томе да данашња деца немају довољно развијен осећај емпатије јер су превише у онлајн свету. Због тога су путовања одличан начин да се негује емпатија код њих, јер ће пре свега у путовањима имати прилику да виде различите социо-економске услове, посебно ако путују у далеке земље. Деца ће из прве руке видети да нису сви благословени као они, показујући захвалност за оно што имају и саосећање према онима који нису имали толико среће. 

2. Постају флексибилнија 

Стабилност и рутина су одличан учитељ, који утиче на развој детета, али битне су и промене, тј. брза адаптација на промене. Путовање са децом је природан и једноставан начин да им помогнемо да се носе са новонасталим ситуацијама и да им се што пре прилагоде.

Ако сте икада путовали, знате да много тога може поћи наопако. Када се то догоди, морате бити флексибилни и пронаћи решење за проблем. Зато је путовање тако драгоцено искуство за вашу децу. Ово им помаже да науче како да се изборе са недаћама, што је изузетно важна вештина коју би требало да имају у животу.

3. Уче се независности 

Путовања ће код вашег детета неговати осећај независности, учећи га како да ствари раде сами. Да бисте им помогли да започну, дозволите им да се позабаве вашим следећим одмором. Почните са малим задацима попут истраживања историје локације, хране или језика. Како буду старији, дајте им више одговорности као што је истраживање валуте или планирање како да стигну од аеродрома до хотела. Већ од своје 7. године, требало би да буду у стању да ураде довољно истраживања (захваљујући Гуглу и Јутјубу) да би могли да покажу земљу на мапи, да вам кажу којим језиком говоре у тој земљи, коју валуту користе и моћи ће да кажу "здраво", "треба ми помоћ" и "хвала" на језику те земље.

4. Откривају о себи нове ствари

Деца ће бити задивљена оним што откривају о свету око себе и шта сазнају о себи током путовања. Могу открити шта их занима, укључујући и која су њихова омиљена места за одлазак и коју храну воле да једу. Ова врста самооткривања је неопходна за развој детета јер ће стећи самопоуздање и открити каква особа жели да буде.

5. Повезаћете се дубље као породица

На путовањима проводимо квалитетно време заједно. Када смо код куће ми идемо на посао, деца иду у вртић, школу, на тренинге, имамо обавезе око куће, спремања оброка, куповине...Одлазак на одмор је време када смо сваки минут током дана заједно, а притом смо опуштени јер нема поменутих свакодневних обавеза. Такође дете нас види у неким забавним, другачијим околностима.

6. Путовања стимулишу здрав развој детета

Све се више прича о томе колико су ране фазе развоја вазне за дететово одрастање, а шта би могло да стимулише дете боље од нових места, мириса, звукова, боја, интеракција, других језика, другачијих лица? Ако причамо о путовању са децом, није битно да ли ће се она сећати путовања, већ је битно пружити им искуство, градивне елементе здравог развоја.

7. Њихов мозак је изложен различитим језицима

Чак и ако ваша деца не покушавају да говоре језиком земље коју посећујете, излагање другом језику ће помоћи њиховом мозгу да брже развије вештине матерњег језика. А недавна студија показује да чак и ограничено излагање другом језику у детињству доводи до већег задржавања фонолошке структуре касније.

Такође, када путујемо са децом, то аутоматски значи мање времена испред екрана док се крећемо новим окружењем даље од предвидљиве рутине. То је облик повезивања који је добар за њихов мозак, али и добар за целу породицу.

8. Путовање деци шири видике 

Један од многобројних разлога, зашто је добро да путујемо са децом, је тај што их учимо о различитим начинима на које функционишу људи. Откривамо им на који начин људи живе и раде неке ствари, које системе вредности гаје, у шта верују...помажемо им да схвате оно што виде као и да не постоји само један исправан начин живљења.

Путујући на различита места, док су деца мала, смањујемо њихове предрасуде и помажемо им у отклањању осећаја неугодности, која често имају када се суоче са непознатом околином и ситуацијама око себе по први пут. Искуства кроз путовања ће им помоћи да се развију у сигурније и прилагодљиве људе који максимално користе околности у којима се налазе.

Малишани уче да виде сличности уместо разлика међу људима. Што се више путује са њима, она ће почети да увиђају сличности између култура и људи, а када се то догоди, расте толеранција и прихватање, док страх и неповерење одлазе у други план. Сваки пут када се упознају са новом културом, они стичу увид у нови свет. И то је поклон који ће трајати до краја живота. 

9. Више ће ценити свој дом

По повратку са пута, свако дете се радује својим играчкама, својој соби. Осећај да је напокон у својој кући, где му је сигурност и љубав која му је потребна.

Путовања су једна од најкориснијих ствари које можете учинити за своју децу. Ваша деца ће научити више о томе ко су и развити вештине и карактеристике које ће користити током свог живота.