Магазин

На листи најлепших улица на свету у сенци цвећа и дрвећа је и једна из Србије

У топ 50 најмагичнијих улица на свету у сенци цвећа и дрвећа нашла се и Улица Генерала Петра Драпшина у центру Кикинде, као једна је од најлепших зелених улица света. Српска улица заузела је 22. место листе, а зелени "тунел" који је наткрива, симбол улице и града, стар је скоро 80 година.
На листи најлепших улица на свету у сенци цвећа и дрвећа је и једна из Србије© Приватна архива

Магазин "Architecture and design" објавио је листу најлепших улица на свету које имају цвеће или дрвеће. Шетња овим улицама је очаравајућа, али имају и практичне предности, посебно у летњим данима, јер улице са дрворедима помажу код свих врста урбаних проблема повезаних са топлотом, повећавају евапотранспирацију (испаравање и транспирацију са површине Земље). 

На половини листе нашла се и једна улица из Србије. Реч је о једном од симбола Кикинде, необичној улици Генерала Драпшина. Прави зелени тунел и оазу природне лепоте у срцу града чини дрворед који наткриљује куће и улицу због чега је овде и током највећих врућина пријатна хладовина. Дрворед од 389 стабала је засађен крајем Другог светског рата, а ову лепу богату зелену таваницу праве дрвећа копривића, јавора, липе и неколико стабала дуда.

За разлику од ове улице, читав крај око града Кикинде спада међу најнепошумљеније области у Србији. Зато су све чешће акције садње младица, а требало би да се подмлади и део дрвореда једне од најлепших зелених улица Србије.

А првих пет улица на свету испод чијих крошњи се ужива, налазе се у овим светским метрополама.  

5. Вашингтон, САД

4. Валенсија, Шпанија

3. Стокхолм, Шведска

2. Бон, Немачка

1. Моливос, Грчка

image