Зашто не би требало куповати деци купаћи у ове две боје

Видео инструкторке пливања у коме показује своје дете у купаћим костимима различитих боја, изазвао је велику пажњу корисника друштвене мреже ТикТок. Циљ јој је био да покаже у којој боји купаћег је дете најбоље видљиво у води, а у којој не. Управо је утицај боја на безбедност купања малишана у води била тема истраживања и компанија које се баве сигурношћу деце у води.

Лето и сезона купања су у пуном јеку. Сви желимо да деца буду што безбеднија током боравка у води, а једна мама на друштвеним мрежама је указала на важност избора боја купаћих костима за ваше малишане, као и да од тога може зависити и безбедност детета у води.

Ника Скарнати, мајка двоје деце и инструкторки пливања на Флориди, упозорава друге родитеље да не купују плаве купаће костиме својој деци.

"Ово није обичан купаћи костим који моја ћерка редовно носи. Купила сам га посебно за снимање овог видеа за родитеље. Погледајте како је тешко видети је под водом, а ово је у мирној води. Тренутно није са гомилом друге деце која се играју, прскају и забављају. Чак и када је погледате на сунцу, видите како је тешко видети је у том купаћем костиму, јер је исте боје као и наше окружење. Дакле, не купујте плави купаћи костим", каже Скарнати на снимку, окрећући камеру на своју двогодишњи ћерку Клер, која је у базену у светлоплавом купаћем костиму. 

И управо ова инструкторка пливања објашњава да су плава и бела најгоре боје костима за децу. Претходно је ове податке објавила једна компанија која се бави безбедношћу деце у води. Компанија наводи, да је према резултатима истраживања спасиоцима лакше да у води уоче купаче који носе костиме јарких боја. 

Ако се узме у обзир да је код спашавања детета које се дави у води понекад и неколико секунди кључно, онда овог лета не би требало да занемарите резултате овог истраживања. Још је алармантнији податак да је у групи деце и одраслих од 2 до 24 године, највише угрожена старосна група од пет година. Управо ова информација мотивисала је компаније које се баве безбедносним протоколима за децу у води, да испитају све потенцијалне аспекте и узму у обзир различите информације. 

Резултати су показали да видљивост боја зависи пре свега у којој врсти воде се дете налази. Уколико дете водите на базен, знајте да је "дречаво" розе добра за базен који нема плаве плочице, или за оне са светлим подлогама. Заправо, плава и бела боја нису добре ни у једној води, показало је истраживање. А неон розе и наранџаста су означене као најбоље. Такође, проблем који се јавља код тамних боја је да се лако могу помешати са лишћем и прљавштином.

Иако су резултати стари две године, након објаве видеа ове инструкторке пливања поново је покренута ова тема. Такође, треба имати у виду да правило бирања боја важи и за капе, али и за све ствари које дете уноси са собом у воду или море.