Магазин

"Имаћете принову": Вантелесна оплодња доказано повећава шансе за добијање потомства природним путем

Нова нада када је планирање породице у питању "родила" се након истраживања које је спроведено на узорку од 5.000 жена, а које је показало да су шансе за добијање потомства природним путем након вантелесне плодње готово 20 процената веће! Научници су доказали да стимулација јајника током ВТО позитивно утиче на њихов рад у наредне три године, а хормонални панел и смањење стреса доприносе побољшању фертилитета.
"Имаћете принову": Вантелесна оплодња доказано повећава шансе за добијање потомства природним путем© Canva / Alexander's Images

Истраживања спроведена од стране НХС-а, највећег британског здравственог портала, у сарадњи са магазином Хјуман Рипродакшн и докторком Анет Твејтс са Универзитетског колеџа у Лондону, доносе радосне вести свим паровима који се боре за потомство и маштају о великој породици, а како се наводи, резултати су показали да је природна трудноћа након рађања бебе зачете путем вантелесне оплодње учестала појава, преноси Би-Би-СИ.

Стимулација јајника током ВТО, хормонске промене и смањен стрес подстичу фертилитет

Истраживачи који су анализирали узорак од преко 5.000 жена широм света у периоду између 1980. и 2021. године, дошли су до занимљивог закључка: стимулација јајника током циклуса вантелесне оплодње позитивно утиче на функцију јајника. Осим побољшаног рада јајника, ту су и промене у хормоналном панелу, али и смањење нивоа стреса након добијања прве принове, захваљујући чему вероватноћа за природном трудноћом може да порасте и до 20 процената!

Своје искуство неочекиване природне трудноће испричала је и Шеми Тарик, британска докторка којој је дијагностикована "ниска резерва јајника", односно смањен ниво преосталих резерва јајних ћелија - њене шансе да затрудни природним путем биле су готово равне нули. Након пет безуспешних покушаја вантелесне оплодње, шести је донео срећу, а Шеми и њен супруг коначно су добили сина. Своје искуство Шеми је поделила у интервјуу за Би-Би-Си Њуз:

"Мој лекар ми је након порођаја споменуо контрацепцију, али смо се обоје сложили да у мом случају то неће бити потребно, будући да су ми шансе да затрудним биле мање од 1 посто. Осам месеци касније, била сам, сасвим неочекивано, поново трудна."

Своје стручно мишљење на ову тему дала је и докторка Анет Твејтс, која је истражила чак 11 међународних студија које су показале да код једне од пет жена природна трудноћа најчешће наступа у року од три године од зачећа вантелесном оплодњом. На ове податке надовезала се и клинички ембриолог Марта Јанса Перез која је упозорила на важност освешћености код жена (али и њихових партнера) да је зачеће могуће у сваком тренутку, а нарочито након рођења бебе зачете вантелесном оплодњом.

Висок степен неплодности је здравствени изазов на глобалном нивоу

Извештај Светске здравствене организације који се темељи на детаљним истраживањима и праћењу репродуктивног здравља жена и мушкараца и ове године приказао је алармантне податке када је број особа погођених неплодношћу у питању, а како се наводи, тај проценат варира између 16,5 и 17,8 процената светске популације. Да ствар буде још гора, ужурбани начин живота, велика количина стреса и неправилна исхрана на ово стање утичу још више. Нажалост, високи трошкови често представљају препреку пацијентима да приступе третманима за неплодност, а од 44 европске земље, само 12 земаља нуди до шест финансираних циклуса интраутерине оплодње.

Вантелесна оплодња у Србији о трошку РФЗО

Према најновијим подацима, преко 100.000 парова у Србији се бори са проблемом неплодности, док је у Београду сваки пети пар принуђен на вантелесну оплодњу. Парови који не могу да постану родитељи природним путем имају могућност пријаве за вантелесну оплодњу о трошку државе, односно о трошку Републичког завода за здравствено осигурање (РФЗО).

За помоћ државе у добијању потомства, парови су у обавези да испуне одређене захтеве:

  • друге опције за лечење стерилитета су исцрпљене
  • упркос одговарајућем лечењу, неплодност је и даље присутна код жена
  • жена није напунила 45 година у време доношења БМПО комисије
  • функција јајника је очувана
  • индекс телесне масе жене је мањи од 30 (БМИ)

Неопходни услови за мушкарца подразумевају:

  • да мора да има живе, односно морфолошки исправне сперматозоиде у ејакулату или
  • да мора да има замрзнуте сперматозоиде у некој од клиника у Србији.

image
VV inauguration
banner