Ванземаљци на Земљи: Научници открили невероватне способности хоботница

Незграпног изгледа и изванредних умствених способности, хоботнице из дана у дан научнике изненађују својим достигнућима. Руски зоолог у интервјуу за РТ открива које су то "натприродне" моћи ових мекушаца и да ли је могуће да им се мозак налази по читавом телу и пипцима.

Невероватно разиграна и знатижељна водена бића, хоботнице су кроз вишевековну еволуцију развиле разне методе адаптације како би сачувале "живу главу" од предатора који вребају у океанским дубинама: не само да су научиле да се маскирају како их непријатељи не би уочили, већ могу "репрограмирати" и свој мозак и метаболизам у складу са ситуацијом. Одличног памћења и изванредних когнитивних способности, хоботнице бирају да воде самачки живот и уживају у слободи и истраживању околине.

Како хоботнице "репрограмирају" свој мозак

Недавно су научници открили да многи видови хоботница имају способност репрограмирања мозга, како би се адаптирале на сезонске промене температуре воде, а да би успеле у томе, морају да измене и своју РНК. У интервјуу за РТ, руководилац биолошке службе "Москваријума", Ирина Мејнцер, објаснила је како је до тог открића дошло:

"Испоставило се да измена температуре воде покреће процес промене РНК, који утиче на функционисање организма хоботнице и лучење белначевина кинезин и синаптотагмин, који су главни медијатори нервног система. Захваљујући томе, оне су способне да мењају брзину протока импулса кроз нервна влакна и измене метаболизам", навела је Ирина.

Најпознатија хоботница предвиђала исход фудбалских мечева

Сећате ли се легендарне хоботнице Пола, који је прогнозирао резултат Светског првенства у фудбалу 2010. године? Пол је седео у акваријуму у Оберхаузену и пред више десетина хиљада гледалаца у директном преносу предвиђао исход фудбалских мечева, а свих осам је погодио без грешке. Пол је био љубимац свих спортиста, медија и публике, све док није предвидео елиминацију репрезентације Немачке од Шпанаца. Тада су се Немци окомили на Пола, који је ни крив ни дужан добијао претње да ће "завршити на роштиљу."

Могу да изађу из лавиринта и отворе теглу, а ако им се замерите, добро ће вас запамтити

Разумном се сматра свака животиња која може лако да пронађе решење задатка који раније никада није имала. Хоботнице у таквим задацима демонстрирају нарочите способности - оне могу да решавају различите мозгалице, отварају катанце и одврћу поклопце са тегли, а ако не успеју из првог покушаја, обавезно ће се потрудити мало више. Поучене претходним искуством, хоботнице су са сваким покушајем све спретније и брже, а у овоме им помаже како мишићно, тако и памћење сваког пипка понаособ!

Када смо већ код памћења хоботница, оне су попут слонова у води, а њихове способности краткорочног и дугорочног памћења потврђене су бројним експериментима. Познато је да умеју да распознају људе, али и посебно да се радују онима који их хране, а ако им се којим случајем неко "замери", хоботнице ће се потрудити да му се "освете" - попрскају водом, узму опрему за роњење и слично.

Ванземаљци на Земљи: Имају мозак по целом телу, мењају боје и виде изванредно

Уколико би се у целости говорило о одликама нервног система ових мекушаца, они су својеврсни ванземаљци: не само да се њихова структура нервних влакана квалитативно разликује у односу на друге водене и копнене животиње, већ и одсуство мијелинског омотача игра важну улогу у еволуцији њиховог нервног система - оно их "чува" од развоја тешких обољења попут склерозе, енцефаломијелита и слично.

Још једна занимљива особина хоботница јесте да је њихов мозак "распоређен" по читавом телу у виду испреплетане неуронске мреже, чији је највећи део распоређенм у пипцима. Другим речима, сваки део хоботнице је мали мозак који има потпуну аутономију у појединим ситуацијама. Ове одлике хоботнице чине високоразвијеним и разумним животињама, које не престају да изненађују својим достигнућима.

Упоредо са развијеним неуронским системом, хоботнице поседују и посебне ћелије одговорне за измену боје и пигментацију које се налазе у мишићним врећицама и приликом деформације мењају свој изгед. Главна способност лежи у "управљању" ћелијама - њихов мозак "диктира" на који начин ће се ћелије бојити. Систем камуфлаже хоботница уско је повезан и са видом који је изванредан: да би хоботница одабрала савршену нијансу са којом ће се стопити прво је неопходно да добро процени боју и структуру подлоге, а тек онда приступи процесу маскирања.