Шта привлачи и одбија комарце

Да бисмо смислили "стратегију" за одбрану од комараца, морамо знати шта их највише привлачи и одбија, како бисмо се адекватно припремили за могуће нападе ових "жедних" инсеката. Популарно освежавајуће пиће, слатко, укусно воће и наш омиљени парфем могу "мамити" комарце, али правилно одабран сапун, дезодоранс или средство за одбрану могу помоћи у заштити.

Често делује као да се никада не можемо отарасити најдосаднијих летњих створења, која нам зује поред ушију у сред ноће, сисају крв и остављају нас у "печатима", који нас сврбе и иритирају. Иако је тешко предвидети ко ће бити следећа жртва комараца, могуће је знати шта их привлачи или одбија и предузети одређене превентивне мере и умањити могућности уједа:

Банане - Привлаче

Мирис банана потенцијално може привлачити комарце. Једна америчка студија је показала да су комарци више летели ка учесницима након што су појели банане, то јест, када им је мирис воћа остао на шакама. С друге стране, није било никакве промене у понашању комараца када би појели другачије воће, попут грожђа.

Могуће је да сладак и специфичан мирис банане привлачи комарце, тако да је можда добро направити експеримент и избегавати ово воће, било да је у лосионима за тело или у воћним салатама. Ако се примећује разлика и комарци нас не "нападају" као иначе, онда је можда боље сачекати хладније дане за конзумирање банана.

Сапун - ефекат зависи од појединца

Једна студија из маја месеца је показала да комарци могу другачије регистровати оређене сапуне за тело. Главни фактори који утичу на заштиту од уједа су врста сапуна и како се његов мирис меша са природним мирисом појединца. Студија је показала да су сапуни који имају трагове мириса кокоса највише одбијали комарце од појединих учесника. Међутим, код других, промена сапуна није утицала на понашање комараца.

Другим речима, коришћење одређеног сапуна може одбити комарце, али потребно је да дође до "правилне" реакције са кожом, како би се ефектно одбили комарце. Ипак, овакви резултати могу бити краткотрајни, поготово зато што мирис сапуна изветри.  

Пиво - привлачи

Некоме је омиљени део лета седење поред мора или реке, испијање хладног пива и уживање у погледу. Међутим, постоји могућност да управо ово веома популарно алкохолно пиће "мами" комарце. Једна студија је показала да уносом само једне лименке (мање од пола литра) пива можемо постати "атрактивнија" жртва.

Најчешће објашњење је етанол, који се прикупља у нашем зноју и привлачи комарце. Поред тога, конзумирањем алкохола се телесна температура повећава, а пошто су комарци осетљиви на овакве промене, могу "осетити" повећану топлоту и лакше пронаћи мету.

Дезодоранс - одбија

Постоји могућност да одређени дезодоранси могу привући комарце, а то су најчешће они који имају слаткасти мирис цвећа. Међутим, неутрални дезодоранси могу помоћи када се желимо заштити од ових инсеката. Једна студија из журнала "Нејчер (Nature)" показала је да једињење које се често налази у дезодорансима, изопропил миристат, смањује нападе комараца за чак педесет шест одсто. Тако да, најбоље је определити се за дезодоранс који садржи наведено једињење и нема слатке, додатне мирисе.

Бели лук и витамин Б - немају ефекта

Иако је бели лук једна од најпопуларнијих домаћих намирница која наводно одбија комарце, једна студија из 2005. године је показала да није постојала никаква промена у понашању комараца након што су учесници појели бели лук. Поједини стручњаци чак говоре да, само зато што већину људи одбија овај мирис, не мора да значи да исто важи и за комарце.

Поред тога, друга студија исте године је показала да витамин Б, за који многи верују да може одбијати комарце, заправо нема никакву улогу у побољшању отпорности. Научници сматрају да су наведене тврдње вероватно биле плацебо ефекат.

Прскање одеће средствима против инсеката - одбија

Чак и када нанесемо заштиту на кожу, кретањем и знојењем може убрзо да изветри, тако да многи препоручују прскање одеће и опреме средствима за одбијање комараца. Иако већина не жели да мирише као спреј против инсеката, ова метода се препроручује као ефикасна заштита, коју многи који проводе време у природи, близу воде, примењују (рибари, војници...).