Магазин

Море у Јапану преко ноћи постало црвено (ВИДЕО)

То је црвено море, али не оно за које знамо. Становници града Наго на острву Окинава, пробудили су се у уторак и открили да је иначе кристално чисто море, попримило злокобну нијансу црвене боје, након што је дошло до цурења из локалне пиваре. Овај догађај је шокирао посетиоце и становнике овог града, с обзиром да је познат по смарагдном мору и пешчаним плажама.
Море у Јапану преко ноћи постало црвено (ВИДЕО)© prinstcreen youtube

Вода је променила боју након што је у фабрици пива дошло до цурења, а расхладна течност која се користи за регулисање температуре опреме за производњу пива отишла је у оближњу реку, преноси Јапан тајмс.

Снимци објављени у локалним медијима показују да је вода код града Нага, који је познат по својим плажама и кристално чистом мору, обојена у тамноцрвену боју. За овај инцидент и промену боје мора, пивара је окривила хемијски пропилен гликол - који се користи у процесу хлађења.

Представници пиваре Орион су се извинили за "неприлике и забринутост коју су изазвали оближњим становницима и другим заинтересованим странама" и рекли да ће предузети мере да се спречи поновно цурење.

Лист "Окинава тајмс" је цитирао неименованог локалног здравственог званичника који је рекао да се од цурења не очекује "већи утицај на животну средину". Пропилен гликол, који се такође користи као адитив за храну, као и у индустрији лекова и козметике између осталог, је "генерално признат као безбедан", према америчкој Агенцији за токсичне супстанце.

image