Да ли су Италијани јели пицу и пре 2000 година - одговор се крије у рушевинама Помпеје

У рушевинама Помпеје је откривена интересантна фреска, која може представљати древни приказ пице (иако јој недостаје моцарела и парадајз). Фреска је стара око две хиљаде година и пронађена је у регији близу Напуља, града у коме је настао један од најпопуларнијих специјалитета широм света, пица.

Археолози верују да је зид на коме је насликана фреска био део ходника дома, који је имао засебну пекару. На насликаној, сребрној тацни се види округла фокача, а поред ње се може разазнати воће, као што су нар и урма. Жућкасто воће испрва подсећа на ананас, али стручњаци сматрају да је вероватно у питању неко друго воће, јер је прво "упознавање" Европљанина са ананасом било крајем петнаестог века, када је Кристофер Колумбо био у Гвадалупи. Претпоставља се да су жуте воћке заправо планике.

Анализирањем фреске је закључено да је фокача намазана "моретумом", сирним намазом пуним биљних зачина, који је био популаран у Старом Риму. Поред хлеба се налази пехар са вином и остатак послужавника краси воће, што представља једну типичну сцену мртве природе. Стручњаци верују да је инспирисана традиционалним грчким обичајем послуживања гостију а слични мотиви су се налазили и у другим домовима, али никада није био насликан округли хлеб.

Директор археолошког парка у Помпеји, Габријел Зуктригел, изјавио је да је фреска прави контраст између "скромног и једностанвног оброка" и "лукусуза сребног послужавника и лепоте уметничког приказа", преноси "Гардијан".

Власник једне од најстаријих пицерија у Напуљу, Ђино Сорбиљо, уверен је да је на фресци сигурно представљена пица. "Већ смо знали да су у Помпеји постојале разне верзије танких хлебова, који су се правили од зрна, воде, соли и можда пива, па су на њих вероватно стављали поврће или рибу... то је древна врста пице." Додао је да постоји могућност да је воће било део главног јела.

Ископавање предела у коме је пронаћена "пица" је почело у фебруару ове године. Прошлог месеца су пронађене фреске на којима су представљени древни богови, као и скелетни остаци две жене, два мушкарца и детета. Близу њих су пронађене перле са огрлице и шест новчића. Италијански министар културе Ђенаро Санђулијано је за јавност изјавио да Помпеја "никада не престаје да нас изненађује", као и да је "ковчег с благом који увек открива нове драгоцености".

Ерупција вулкана Везува 79. године је убила око две хиљаде људи и уништила градове Помпеју, Херкуланеум и Стабију. Прва ископавања су почела 1748. године.