Одлука је донета након анализе заслађивача коју је спровела Међународна агенција за истраживање рака (IARC), тело за проучавања канцера унутар СЗО. Средином јула ће сви налази, као и коначно обавештење о потенцијалном регулисању употребе овог заслађивача, бити објављени.
На исти дан ће одбор за адитиве Светске здравствене организације објавити посебне анализе аспартама. За сада нису познати детаљи налаза, али према портпаролу IARC-а, извештаји су "компатибилни" и закључци представљају "први корак у разумевању канцерогености" овог адитива, након што је анализирано преко хиљаду студија.
Међутим, претходни закључци овог тела, за различите друге састојке су изазвали забринутост међу потрошачима, што је доводило до тужби и вршење притиска на произвођаче да преиспитују своје рецепте, као и да потенцијално опасне састојке мењају алтернативама. Због тога су се јавиле бројне критике на сличне одлуке и процене IARC-а из прошлости, а сада постоје сумње да нове тврдње могу бити збуњујуће.
"Љубазно молимо оба тела да координирају напоре у преиспитивању аспартама, како би се избегла било каква забуна или забринутост у јавности," написала је Нозоми Томита, званичник јапанског Министарства здравља у писму за заменика директора СЗО, Жужани Јакаб. У писму се истиче важност објављивања оба налаза истог дана.
"IARC није ауторитет за безбедност хране и њихов преглед аспартама није научно свеобухватан и углавном је заснован на широко дискредитованим истраживањима," изјавила је за јавност Френсис Хант Вуд, генерални секретар Међународног удружења произвођача заслађивача. Удружење је додало да осећа "озбиљну забринутост у вези са проценом IARC-а, који би могао да обмане потрошаче."
Аспартам се већ годинама проучава. Једна опсервациона студија у Француској је прошле године показала да на сто хиљада одраслих особа, људи који конзумирају веће количине вештачких заслађивача (укључујући и аспартам) имају већи ризик да добију рак. Поред тога, једна италијанска студија почетком 2000-тих година је повезала да су поједини облици рака код мишева и пацова били повезани са аспартамом. Ипак, ни једна студија није послужила као чврст доказ против коришћења овог заслађивача.
Због тога су регулатори одобрили аспартман за глобалну употребу, након што су прегледали све доступне доказе. Састојак се користи већ деценијама.
Извори блиск IARC-у су изјавили да навођење аспартама као потенцијално канцерогеног састојка има за циљ да подстакне детаљнија истраживања, што би помогло агенцијама, потрошачима и произвођачима да донесу чврсте закључке. Ипак, претпоставља се да ће саопштење следећег месеца сигурно довести до заблуде, као и до нових сумњи о кредибилитету IARC-а.