Магазин

Дивља, а домаћа: Ова руска мачка постала је вирална на Инстаграму и Јутјубу

Продоран погледа, уши као у риса и грађа дивље мачке овог љубимца младе руске породице издваја од свих осталих, али управо захваљујући свом необичном изгледу, каракал Гоша постао је права звезда Инстаграма! Популарног мачора на овој друштвеној мрежи прати преко 167 хиљада људи, а његове "мачеће авантуре" са двојицом крзнених "цимера" никога не остављају равнодушним.
Дивља, а домаћа: Ова руска мачка постала је вирална на Инстаграму и Јутјубу© Canva / xtrekx

Наши кућни љубимци су део породице, а често и звезде налога на друштвеним мрежама, на којима са поносом показујемо како су лепи, паметни и вољени. Тако је и Андреј Бондарјов, момак из Москве, поделио слику свог љубимца, краткодлаког гигантског мачора са карактеристичним ушима попут риса, која је преко ноћи постала "вирална" и донела свом власнику популарност о којој није ни могао да сања. Данас, живот Гоше и његових другара прати чак 167 хиљада обожаваоца на Инстаграму и још 290 хиљада на Јутјубу, а сваки нови дан је нова авантура крзнене екипе.

"Да бих био велики мачак, потребно је много да једем"

Све је почело сасвим спонтано, сликом коју је Андреј поставио на Инстаграм у априлу 2018. године, на којој се мачак каракал, по имену Гоша налазио са својим "цимерима", Матвејем и Жором. "Да бих био велики мачак, потребно је много да једем" - написао је Андреј коментар испод слике, а корисници су одушевљени његовом појавом и необичним изгледом слику обасули "лајковима". Две године касније, мачак је постао популаран и на другим друштвеним платформама, а корисници су му, иако се зове Гоша, наденули име Шљопа, због великих ушију које је просто немогуће не приметити.

Дивља мачка је брзо навикла на своје питоме "цимере"

Ова дивља мачка у Русији је веома популарна, а Гоша је у породицу код Андреја и његове супруге Јелене из Москве, дошао из одгајивачнице дивљих мачака у којој је рођен 2017. године. Јелена, велика љубитељка мачака, у Гошину слику из "бебећих" дана заљубила се већ на први поглед, а када је мачак стигао кући, првих неколико дана били су прави изазов: Гоша се толико плашио новог окружења и друге две мачке које су ту живеле, да се по цео дан крио и шиштао ко год би му пришао. Ипак, после неколико дана, када се опустио и стекао поверење, Гошу је "под своје" узео Матвеј, 12-годишњи мачак ове породице, док Жора, трећи мачак, уопште није био одушевљен идејом да са још неким дели свој простор и играчке.

Гоша је велики посесивац, а у слободно време воли да се глупира

Како су неколико пута истакли власници овог егзотичног љубимца, Гошин карактер се веома разликује од карактера других мачака, и пре подсећа на псећи: "Он је посесивац, и нас сматра његовим власништвом. Јако је лојалан и тешко подноси самоћу, док је са непознатим људима веома опрезан", навела је Јелена, описујући понашање свог каракала.

По речима Андреја, Гоша јако воли да се глупира - у слободно време ужива да кида картон који власници купују специјално за њега, а са посебним задовољством оштри канџе и на намештају, па чак и тапетама. "Неке зидове је огулио до бетона!", прича Андреј, и додаје да је чак и телевизор огребан, пошто је у Гоши прорадио природни инстинкт када је на екрану угледао птице у лету. Он је из дивљине изашао, али дивљина из њега неће никада.

Велика мачка - велика обавеза

Иако мачке важе за веома једноставне љубимце за чување, за Гошу се ово не може рећи: како би остао доброг здравља, каракал мора да се храни живим месом, па његови власници свакодневно морају да имају резерве ћуретине, зечетине и пилетине, која се термички не обрађује већ служи у комбинацији са поврћем и витаминским додацима. Само на његову исхрану месечно се потроши око 35.000 динара, док два пута годишње на кућну адресу долази и специјалиста за дивље животиње који Гошу прегледа и вакцинише.

Ипак, власници кажу да је највећа брига његова величина, па тако у игри и свакодневном животу морају бити пажљивији и увек у приправности: "У игри је доста грубљи од мањих мачака, па су и спонтане повреде чешће", наводи Јелена.

image