Магазин

Кинеска компанија ће плаћати својим радницима да добију децу

Кинеска компанија Trip.com, једна од највећих светских онлајн туристичких агенција, уводи нове субвенције за бригу о деци у вредности од милијарду кинеских јуана, односно око 140 милиона долара, како би подстакла 32.000 запослених у овој фирми да имају децу.
Кинеска компанија ће плаћати својим радницима да добију децу© pixabay

Радници који су у компанији најмање три године ће добијати годишњи бонус од 10.000 јуана, односно 1.260 евра, за свако новорођено дете од дететовог првог рођендана па до његове пете године, преноси Си-Ен-Ен. 

"Циљ компаније је да пружи финансијску подршку која ће охрабрити наше запослене да оснују или прошире своје породице, а да тиме не угрозе своје професионалне циљеве и достигнућа", саопштио је извршни председник фирме Trip.com Џејмс Лианг.

Објава ове компаније прати сличне иницијативе мањих кинеских компанија и долази у тренутку када се земља суочава са демографском кризом.

Први пут, после више од 60 године, број становника Кине се 2022. године смањио,  са само 6,77 новорођенчади на 1.000 људи што је најнижа стопа наталитета од оснивања комунистичке Кине 1949. Кина је сада друга најмногољуднија нација на свету, после Индије, према подацима Уједињених нацијама.

Пекинг је укинуо своју деценијску политику "једног детета" 2015. године, у почетку дозвољавајући брачним паровима да имају двоје деце. Али након кратког пораста у 2016. године, национална стопа наталитета је наставила да пада.

Пад наталитета није једина брига за Пекинг. Такође забележен је све мању број људи који ступа у бракове, што би додатно могло да погорша овај проблем.

image