Магазин

Тејлор Свифт на турнеји зарађује више од 13 милиона долара за ноћ

Америчка певачица Тејлор Свифт од продаје карата за концерте у оквиру турнеје заради више од 13 милиона долара за ноћ и на путу је да оствари највећу зараду од концерата у историји музике. Већина новца иде на трошкове организације, а та сума не укључује додатне милионе долара од продаје робе у оквиру турнеје Ерас, преноси Блумберг.
Тејлор Свифт на турнеји зарађује више од 13 милиона долара за ноћGetty © Kevin Winter

Свифт (33) је на путу да заради више од милијарду долара, што је праг који ниједан уметник никада није достигао. Према индустријској публикацији Полстар, током 22 дана турнеје зарадила је 300 милиона долара.

Планирано је 50 наступа у САД, а затим се ова шеста концертна турнеја кантауторке наставља у иностранству. Полстар процењује да би укупна зарада од турнеје могла да премаши 1,3 милијарде долара. Просечна карта за наступ Тејлор Свифт кошта 254 долара.

Седам од 25 најпродаванијих извођача у првој половини године такође наплаћују више од 200 долара за наступ. На листи се налазе Брус Спрингстин са 224 долара, Фиш са 206 долара и Џорџ Страјт са 282 долара.

Пре само пет година, једина два извођача која су прешла цену карата од 200 долара биле су Бритни Спирс и Селин Дион. Највећи извођач те године, Ед Ширан, наступао је за 89 долара у просеку по ноћи.

Од тада је просечна цена 25 најпродаванијих концерата скочила за 37 долара, што показује да цене карата расту брже од потрошачких цена уопште, наводи Блумберг.
Пре 2018. године, скоро свака карта је коштала између 75 и 130 долара, док је тренутно више врхунских извођача који наплаћују преко 200 долара него оних који узимају мање од 100 долара по концерту. Слушање Тејлор Свифт уживо кошта 134 долара више него пре само пет година, додаје америчка агенција.

image