Магазин

Због чега грб Карађорђевића краси чувене Картије јувелирнице

Однос јувелирске куће Картије са српском Краљевском породицом Карађорђевић и руском царском династијом Романов дуг је неколико стотина година, а луксузни бренд накита који је данас међу најскупљим и најпопуларнијим у свету, подршку коју је добио на самом почетку никада није заборавио - штавише, широм света на фасадама око улазних врата и данас стоје грбови двеју утицајних владарских породица.
Због чега грб Карађорђевића краси чувене Картије јувелирнице© Youtube / SAT NA RUCI II

Луј-Франуса Картије имао је само 29 година када је почео да се бави јувелирским послом, али га његове "млађане" године нису спречиле да јако брзо постане један од најутицајнијих занатлија тога доба, као и радо виђен гост у краљевским и царским домовима широм Европе. Највећи утицај на његову славу широм света имала је последња француска царица, Еугенија, супруга Наполеона III, који је био својеврсни "трендсетер" свог времена. Пошто су краљевске династије често делиле и породичне везе, топли односи са француским и британским монарсима приближили су Луја Картијеа и руској царској породици Романов, а касније и српској Краљевској династији Карађорђевић.

Краљевска династија Карађорђевић је била друга утицајна владарска породица која је подржала Картије

Пријатељство краља Александра Карађорђевића и цара Николаја II поред многих заједничких тема, било је засновано и на љубави према накиту, а руски император је своју опчињеност чувеном јувелирском кућом веома брзо пренео и династији Карађорђевић, која је убрзо постала друга утицајна владарска породица која је подржала Картије.

Након тога, Картије је постао овлашћени дворски лиферант породице Карађорђевић, који је имао ту привилегију да снабдева и обавља одређене послове за Краљевску породицу, односно израђивао накит за њене чланове, а међу најчувенијим ремек делима овог јувелира била је и дијадема краљице Марије, коју јој је даровао краљ Александар. За добијање овог статуса Картије је морао да одговара одређеним критеријумима које је прописивала Краљевска породица, а који су јасно и неводсмислено морали да осликавају изванредност у пословању и ни на који начин не компромитују династију за коју су израђивали накит.

"Испунивши те услове и прошавши скрутинијум, Картије је добио право да истакне грб династије Карађорђевић", појаснио је Драгомир Ацовић, члан Крунског већа Краљевске породице Карађорђевић и председавајући Крунског савета Краљевског дома Карађорђевића.

Како сарадња Картијеа са Краљевском породицом није била ствар функционисања државе, већ администрације двора, у комерцијалној пропаганди се користио династички грб Карађорђевића који је био у званичној употреби у периоду од 1903. до 1919. године, за време владавине Петра I Карађорђевића, а захваљујући Картијеу, дух српске Краљевске породице живи широм света, на најпрестижнијим локацијама, и дан данас.

Љубав према Картијеу Карађорђевићима су пренели Романови

Покровитељи куће Картије на руском двору били су супруга великог кнеза Владимира, велика кнегиња Марија Павловна и царица Марија Фјодоровна, а међу најистакнутијим предметима које је реномирана јувелирска кућа израдила за Романове је тијара са рубинима, дијамантима и централни Бохарнеов рубин од 5,22 карата, као и кратка бисерна огрлица са два дијамантска орла, која је била изложена у Месоновом бутику у улици Rue de la Paix пре него што је послата у Санкт Петербург.

Још један култни украс међу многима које је Картије створио за Романове била је свадбена дијадема принцезе Ирине, супруге Феликса Јусупова, направљена од горског кристала и опточена дијамантима, на којој се наизменично смењују цветни и геометријски мотиви.

image