Једноставно до лепог славског колача
Прави се дан пред славу, а на дан славе се са житом и вином носи у цркву како би га свештеник освештао. Представља тело Исуса Христа, а вино којим га свештеник прелива, Исусову крв.
Славским колачем се захваљујемо Богу и свецу на животним благодетима. По обичају, колач се меси освештаном водом.
Намирнице за припрему:
1 дл млека
2 дл јогурта
1 дл воде (освештане)
25 г свежег квасца
6 г прашка за пециво
1 јаје
2 кашичице соли
1 кашичица шећера (за квасац)
80 г отопљеног путера
670 г меког брашна
50 г отопљеног путера за премазивање теста
Замесите тесто и поделите на лоптице на следећи начин:
5 лоптица на које ће се стављати печат
3 лоптице од којих ћемо правити спољне плетенице
3 лоптице за плетенице око средишње лоптице
Након што формирате лоптице, оставите их да "одморе" 15 минута. Лоптице за прављење спољних плетеница, развуците у круг пречника 26 цм, премажите отопљеним путером и ређајте једну преко друге. Tрећу не премазујте. Поделите на 4 дела и уплетите као у видеу. Мале плетенице, које иду око средишњег круга, правите од 3 лоптице тако што развучете све три у круг од 22 цм, премажете путером све осим треће, и ставите једну на другу. Поделите на 8 делова као у видеу.
Калуп за печење колача је пречника 28 цм. Када формирате колач, оставите га у плеху да нарасте. Премажите колач жуманцетом у које сте додали кашику меда. Колач се пече на 200 степени 10 минута, па смањите на 180. Укупно време печења је око 45 минута.
Тесто за печате:
5 кашика меког брашна, кашичица соли и млака вода коју додајемо постепено. Умесите тврђе тесто али да буде еластично. Месити тесто око 5 минута. Украсе за погачу направите дан пре.
На фотографији је, на средини колача и на четири места по ободу, стављен печат са словима ИС ХС НИ К , што је скраћеница од "Исус Христ побеђује".
Срећна слава!