Магазин

Енглез који је оштетио зид Колосеума каже да није био свестан старости грађевине

Туриста из Енглеске, који је оптужен да је оштетио римски Колосеум, тако што је кључем урезао своје име и име своје девојке на унутрашњи зид, рекао је да није свестан старости античког споменика. У писму извињења упућено градоначелнику Рима, написао је да је касно схватио озбиљност почињеног дела. "Дечко је само прототип странца који неозбиљно верује да је у Италији све дозвољено, чак и она врста дела која би у њиховим земљама била строго кажњена", изјавио је његов адвокат.
Енглез који је оштетио зид Колосеума каже да није био свестан старости грађевине© unsplash / David Köhler

Иван Димитров, 27-годишњи фитнес инструктор који живи у Бристолу, написао је писмо извињења градоначелнику Рима Роберту Гуалтиерију, након што је наводно кључем урезао своје и име своје девојке у унутрашњи зид 2.000 година старог Колосеума, пренео је Гардијан.

У писму је енглески туриста, коме је италијанска полиција ушла у траг након петодневне потраге, написао да је тек сада схватио "озбиљност почињеног дела".
"У овим редовима желим да упутим своје искрено извињење Италијанима и целом свету за штету нанету имовини која је, у ствари, наслеђе читавог човечанства", додао је он у писму објављеном у листу ''Месађеро''.
Димитров, коме прети велика новчана у распону од 2000 до 15000 евра и могућа затворска казна од две до пет година, похвалио је оне који "чувају непроцењиву историјску и уметничку вредност Колосеума са посвећеношћу, пажњом и пожртвовањем".
"Са дубоком срамотом тек након онога што се, нажалост, догодило сазнајем за старост споменика", навео је он. Римски амфитеатар, завршен под царем Титом 80. године нове ере, место је где су се гладијатори борили једни против других и дивљих животиња у окрутним борбама, које су посматрале хиљаде гледалаца.


Димитрова, обученог у плаву кошуљу са цветовима, наводно је снимио посматрач како кључем гребе "Иван + Хејли 23" на зиду споменика. Видео снимак је постављен на Јутјуб, пре него што је подељен на друштвеним мрежама.

Димитровљев адвокат је за италијански лист Месађеро изјавио да је: "Дечко је само прототип странца који неозбиљно верује да је у Италији све дозвољено, чак и она врста дела која би у њиховим земљама била строго кажњена".

image