Магазин

"Ни на небу, ни на земљи": Први летећи аутомобил у претпродаји по цени од 300.000 долара

Калифорнијска компанија Алеф Астронаутикс званично је добила зелено светло за тестирање свог првог потпуно електричног летећег аутомобила под називом Модел А. Аутомобил ће већ нашао у претпродаји са ценом од 300.000 долара, а предвиђено је да ће се на путевима и у ваздуху ови футуристички аутомобили наћи већ током 2025. године.
"Ни на небу, ни на земљи": Први летећи аутомобил у претпродаји по цени од 300.000 долара© Youtube / Global Update

Летећи аутомобил калифорнијске компаније Алеф Астронаутикс коначно је добио специјалну дозволу од стране Федералне управе за ваздухопловство, што значи да ће се врло ускоро овакво возило наћи на путевима, али и у ваздуху широм света, наводи се у званичном саопштењу за јавност које је издала компанија, на чијем је челу Џим Духовни.

Мали корак за авионе, велики за аутомобиле

Идеја за креирање овако несвакидашњег возила Џиму Духовном и његовим колегама дошла је сасвим спонтано још 2015. године, а обична поподневна кафа са истомишљеницима веома брзо прерасла је у прави правцати "брејнсторминг". Од тога дана, овим ентузијастима живот се преокренуо, а једини приоритет био им је да на што бољи начин своју идеју спроведу у дело.

Након неколико година труда и рада, светлост дана коначно је угледао Модел А, првенац компаније Алеф Астронаутикс, а како је Духовни навео, ова сертификација омогућила им је да се људима приближи еколошки прихватљив и бржи одлазак на посао. "Ово је један мали корак за авионе, али велики корак за аутомобиле", додао је он.

Лети преко препрека на путу до жељене дестинације

Модел А је возило мале брзине које може да се вози по путевима, али и да полеће и лети попут правог авиона, док са једним пуњењем овај футуристички аутомобил може прећи око 320 километара копненим, односно 170 километара ваздушним путем. "Ово возило омогућиће својим путницима да без препрека стигну до жељене дестинације", уверавају челници компаније. Добра ствар је да технологија којом је опремљен аутомобил омогућава вертикално полетање и слетање, те постојање погодне писте за полетање неће бити потребно.

Возач и сувозач стабилизовани су јединственом технологијом у ротирајућој кабини, а "биоскопски" поглед од 180 степени омогућава безбедан и пријатан лет. Након завршене вожње, аутомобил се може паркирати на место за паркирање у граду, или пак у гаражу, што је доказ да су инжењери мислили о свему, па чак и о постојећој инфраструктури градова.

Модел А у претпродаји, Модел Зед планиран за 2035. годину

На званичном сајту компаније Модел А од скора се налази у претпродаји по цени од 300.000 америчких долара, а купци су у обавези да уз резервацију уплате и депозит уколико желе да се нађу на списку власника овог ексклузивног возила.

Међутим, компанија се није зауставила на само једном возилу, већ је најавила и производњу већег аутомобила са четири до шест седишта, чије је лансирање најављено за 2035. годину. Наредни модел носиће име Модел Зед, а његова цена биће драстично нижа - око 35.000 америчких долара.

image