Магазин

Овако не смете да назовете своје дете

"Кажи ми, кажи како да те зовем, кажи ми какво име да ти дам" - Хари Потер, Икеа или Нутела? Која је граница када је у питању смишљање имена? Да ли бисте своје дете назвали по ликовима из цртаћа, маркама аутомобила или познатим модним брендовима? Широм света, многе државе су морале да мењају законе због бројних "креативних" предлога родитеља.
Овако не смете да назовете своје дете© Pexels/Victoria Rain

Данас многи желе да њихово дете има јединствено и чак необично име. Многи проналазе инспирацију у историји, у страним именима која звуче "егзотично"...Због тога, поједине иновативне идеје (на које су родитељи често веома поносни), заправо могу бити противзаконите.

Циљ забрањивања имена је исти широм света: заштита детета од потенцијалног подсмејавања и ругања током живота. То је разлог зашто се већином не дозвољавају имена која се могу повезати са специфичним познатим личностима или измишљеним ликовима или имена која могу деловати подругљиво.

У Србији не постоји прецизно одређена листа забрањених имена, што значи да постоји одређена слобода, али према члану 343 Породичног Закона Србије, дете не може имати погрдно име или име којиме се вређа морал, које је контрадикторно обичајима и схватањима средине у којој дете одраста. У случају да родитељ инсистира да детету да име које није у складу са наведеним правилима, надлежни орган старатељства доноси коначну одлуку.

Што се тиче остатка света, у различитим земљама постоје специфична имена која се не смеју користити. У већини земаља, није дозвољено користити имена која имају негативну религијску конотацију (као што је јапанско име Акума, што значи ђаво).

Забележено је неколико занимљивих случајева у Француској, када су родитељи хтели своје дете да назову: Нутела, Фрез (Fraise - јагода), Мини-купер, Ем-Џеј (МЈ – иницијали Мајкла Џексона), Принц Вилијам... Наравно, сви наведени предлози су били одбијени, преноси "Д Локал (The Local)".

У Мексику се на листи забрањених имена такође налазе познате личности (Лејди Ди, имена измишљених ликова (Рамбо, Робокап, Хари Потер) и чак друштвене мреже (Фејсбук). У Малезији су забрањена имена боја, животиња, воћа и поврћа, док су у Америци Адолф Хитлер, III, Деда Мраз и @ проглашена незаконитим.

Неколико Шведских родитеља је имало креативне предлоге, (који су убрзо били одбијени), као што су Икеа, Веранда, Супермен, Елвис, Металика. Постоји још једно занимљиво име, које су родитељи описали као "експресионистички развој, посматран као уметничка креација":Brfxxccxxmnpcccclllmmnprxvclmnckssqlbb11116. Заправо, чита се као Албин, али и њихов покушај није био успешан.

У Швајцарској је забрањено назвати дете према познатим брендовима, као што су Гучи, Шанел или Мерцедес. Поједине земље света су саставиле посебне листе дозвољених имена, као што је случај у Данској, у којој родитељи могу бирати са листе од седам хиљада примера. У случају да желе име којег нема "у понуди", морају добити посебну дозволу. Поред тога, у Данској је забрањено назвати дете Морган, Џордан, Тејлор и Ешли.

image