Меланом - тамна страна преплануле коже

У сусрет врелим летњим температурама и жељи да сваки тренутак проведемо на сунцу и добијемо препланули тен, важно је још једном се присетити колико је сунчево зрачење штетно по здравље наше коже. Сваке године широм света дијагностикује се око 320.000 нових случајева меланома, најопаснијег вида канцера који "напада" ћелије коже, а већина пацијената за болест сазна тек након 60. године живота. Који су то фактори који утичу на развој овог малигног обољења и како га на време препознати?

Иако је препланули тен императив током летњег периода, излагање штетним сунчевим зрацима може имати несагледиве последице на наше здравље. Како бисмо превенирали настајање овог злоћудног тумора веома је важно редовно вршити самопрегледе, али и прегледе код дерматолога, као и водити рачуна када је излагање штетним сунчевим зрацима у питању и обавезно приликом изласка из куће наносити креме са заштитним фактором!

Самопреглед изузетно важан, правила АБЦДЕ и "ружно паче" помажу у откривању

Младежи на нашој кожи могу бити различитог облика - округли или овални, у равни са кожом или мало испупчени, глатки или рељефни, а већина њих заправо су бенигне појаве које ни на који начин не угрожавају наше здравље. Међутим, уколико током самопрегледа утврдите да младеж испуњава макар један од критеријума АБЦДЕ правила, веома је важно посетити дерматолога и одрадити додатне анализе, будући да се у пракси симптоми откривају већ у каснијим стадијумима и најчешће у позним годинама. Шта је АБЦДЕ правило и како нам може помоћи да откријемо потенцијални ризик на време?

У препознавању потенцијалног меланома поред овог правила може помоћи и правило "ружног пачета": уколико је један младеж драстично другачији од свих осталих на телу, то може бити управо меланом! Према подацима истраживања, чак 80 процената "ружних пачића" су заправо меланоми.

Фактори ризика

Иако је немогуће са стопроцентном вероватноћом утврдити да ли ће се злоћудни меланом развити код одеђене особе, постоје фактори ризика који могу утицати на развој овог обољења: на првом месту свакако је излагање штетним ултраљубичастим зрацима, док постојање младежа и генетских предиспозиција такође носе значајан ризик.

Неопрезно излагање сунцу и опекотине настале сунчањем

Ултраљубичасти зраци имају невероватну моћ да оштете ДНК унутар ћелија наше коже, а управо су та оштећења главни кривци за потенцијални развој меланома. Притом, уопште није важно да ли смо на сунцу "изгорели" још као деца или у одраслом добу - кожа памти, а ризик од развоја малигних обољења расте са сваким новим неопрезним сунчањем.

Међу главним изворима ултраљубичастог зрачења су како сунчеви зраци, тако и соларијуми, а према научним истраживањима, уколико је особа провела у соларијуму макар и један сат живота (када би се сабрале све посете), ризик за добијање меланома повећао би се на 46 процената!

Људи са пуно младежа (ни)су срећковићи

Иако према народном веровању особе са пуно младежа имају пуно среће у животу, ове "тачкице" на телу могу потенцијално представљати повод за бригу, нарочито уколико њихова величина премашује 5 милиметара.

"Уколико особа на десној руци има преко 11 младежа, или пак на целом телу више од два младежа која су већа од 5 милиметара, то може указивати на висок ризик од развоја меланома", наводи дематолоонколог Дмитриј Бејнусов. Зато немојте на младеже посматрати само као да симпатичне "тачкице" које вашем телу дају посебну чар, већ с времена на време посетите дерматолога и проверите да ли, и колики ризик они имају да прерасту у малигно обољење.

"Аристократски" светао тен такође у зони ризика

Што је светлији тен, то је већи ризик, и баш из тог разлога особе са светлим очима (плавим или зеленим), светлом косом и теном који је склон појави пегица и црвенила при најмањем излагању сунчевим зрацима, треба са посебном пажњом и опрезом да се излажу сунцу. За дефинисање фототипа коже у помоћ "прискаче" Фицпатрикова скала, која јасно разликује шест типова тена:

Генетске предиспозиције

Као и код сваког обољења, постојање генетска предиспозиција је разлог за повећан опрез, али не и живот у константном страху. Научна истраживања показала су да око 10 процената свих оболелих од меланома имају у својој породици некога са том анамнезом, али научници наглашавају да је утицај УВ зрака фактор који носи највише ризика.

Слаб имуни систем повећава ризик од развоја меланома

Људи са слабим имуним системом, погођени ХИВ-ом и другим хроничним и неизлечивим обољенима, они који су прошли кроз процес трансплантације органа и они који су на константној терапији глукокортикостероидним хормонима такође су изложени повећаном ризику од развоја меланома. Осим тога, и особе које у својој анамнези већ имају неки облик малигног обољења ризикују да у будућности открију постојање овог злолћудног тумора.

У Србији се годишње открије око 700 случајева меланома

Статистички подаци за Србију говоре да се у нашој земљи на годишњем нивоу открије између 600 и 700 нових случајева меланома, али и да се он чешће јавља на претходно потпуно неизмењеној, наочиглед здравој кожи него на већ постојећем младежу. Удружење пацијената оболелих од меланома сваке године у мају месецу организује кампању поводом обележавања месеца борбе против ове болести, а главни циљ ове кампање је едуковање јавности о узроцима и факторима ризика, као и подизање свести јавности о значају предузимања превентивних мера, али и увиђања најновијих терапија за лечење ове болести.