Магазин

Турска постаје непријатељ Русије? Ердоган да се угледа на Орбана

Ердоган човек са више лица, гледа само економску корист и заборавља на помоћ коју је до сада добио од Русије, поручују из Савета Федерације Русије
Турска постаје непријатељ Русије? Ердоган да се угледа на Орбанаwww.globallookpress.com © Alexei Druzhinin

Пребацивање команданата "Азова" из Турске у Кијев уз кршење постигнутих споразума, као и изјаве о убрзаном пријему Украјине у НАТО, указују на то да Турска из неутралне земље прелази у непријатељску, упозорио је данас председник комитета Савета Руске Федерације за одбрану и безбедност Виктор Бондарев, преноси ТАСС.

"Догађаји који су се десили прошлих недеља, нажалост, јасно показују да Турска постепено и сигурно прелази из неутралне земље у непријатељску", рекао је он. 

Према његовим речима, разлози за овакав непријатељски искорак Турске су, с једне стране, притисак Алијансе, али и фактички раскид споразума о житу, са друге. 

"После посете [Владимира] Зеленског Анкари 7. јула 2023, турска страна донела је провокативне одлуке", рекао је Бондарев. Турске власти су у суботу предале Кијеву вође терористичке организације "Азов", који је требало да до краја СВО остану у кућном притвору у Турској.

Останак вођа "Азова" у Турској "био је камен темељац споразума о размени заробљеника између Русије и Украјине", навео је Бондарев, додајући да је "Турска то намерно игнорисала, те да је још иступила за убрзан улазак Украјине у НАТО и изградњу фабрике за производњу борбених дронова у Украјини". 

Ердоган човек са више лица, да се угледа на Орбана

"Реџеп Тајип Ердоган који има много лица и раније је доносио глупе и импулсивне одлуке: кокетирао је са Исламском Државом, утицао на пад руских авиона, давао Украјини дронове", а овакво понашање "и није било могуће другачије описати него као нож у леђа", што је председник РФ Владимир Путин тако и окарактерисао. 

Из Савета Федерације данас напомињу да је Москва и раније опраштала Анкари безбедносне пропусте - имајући у виду убиство руског амбасадора у тој земљи Андреја Карлова 2016. године, и да је помагала председнику Турске Ердогану да остане на власти тако што му је предала обавештајне податке о побунама које су се планирале. 

Ипак, како је оценио Бондарев, једино је економска корист до сада "будила савест код турског лидера".

"Јасно је да су национална безбедност и сопствени интереси приоритет. Али чак и под великим притиском колективног Запада могуће је сачувати образ, што је више пута показао премијер Мађарске Виктор Орбан". 

Ердоган "стално очекује да ће бити схваћен и да ће му бити опроштено". "Међутим, руска страна је и стрпљива и милостива, али и разуме ко су прави непријатељи и пријатељи. Са Турском нас повезују многи политички интереси, док је свима одавно очигледно да Турска никада неће бити примљена у ЕУ, а и НАТО-у је она потребна само да би контролисали мореузе у Црном мору", објаснио је Бондарев. 

image