Магазин

Катамараном преко океана: Руски истраживач креће у животну авантуру

Након невероватних пропутовања светом достојних Гинисове књиге рекорда, Фјодор Коњухов, руски истраживач и авантуриста, спрема се за још једну авантуру - овога пута он ће на катамарану на соларни погон "превалити" скоро 12.000 морских миља и прећи Атлантски и Тихи океан потпуно сам.
катамаран океан руски истраживач© Youtube / Fedor Konyukhov

Светски путник из Русије Фјодор Коњухов ће током ове и наредне године први пут у историји у иновативном катамарану на соларни погон препловити Атлантски, а затим и Тихи океан, а ова авантура само је једна у низу од многобројних које је овај Рус реализовао. Циљ оваквог пројекта је еколошки мониторинг океана, а након успешне пловидбе планиран је још један подухват - пут око света за 80 дана уз помоћ соларне енергије и без посећивања лука.

Фјодор планира да "покори" Атлантски и Тихи океан

Пропутовање Фјодора Коњухова планирано је у две фазе: током прве ће "покорити" Атлантски океан и прећи приближно три хиљаде морских миља на путу од Канарских до Карипских острва, док се у другој фази, која се очекује током 2024. године, очекује путовање од Чилеа до Аустралије - овај амбициозни подухват биће први у историји, будући ида Коњухов планира да на пут иде сам.

Овај јединствен и несвакидашњи пројекат подржале су и бројне руске компаније, чији су представници са поносом истакли да ће ово бити велики испит не само за физичку и духовну снагу Фјодора Коњухова, већ и за технолошку индустрију, премда се до сада нико није сусрео са сличним задатком.

Угљенични погон и соларни панели обећавају сигуран пут

Јединствени катамаран пројектован је од стране британског дизајнера Фила Морисона, чија сарадња са Фјодором траје већ низ година - до сада, он је за руског светског путника испројектовао три чамца са веслима. Његова дужина износи 11,25 метара, док је ширина нешто више од 7 метара, а читав труп пловила израђен је искључиво од угљеничних влакана. Максималну брзину од 5 до 7 чворова катамаран може да развије захваљујући електричним моторима чија је снага 3 киловата.

НОВА катамаран биће опремљен и мерним уређајима који ће у реалном времену пратити и бележити све информације добијене са соларних модула и акумулатора који се налазе на пловилу, а током "авантуре живота" Фјодор ће водити и видеодневник, у коме ће бележити стање океана, његову загађеност и остале важне параметре.

"Путујући по свету имам прилику да видим како се изглед наше планете мења на горе због отпада, а нажалост количина депонија расте из дана у дан. Оне су сада стигле и до Светског океана, у чијим свам водама имао прилику да видим цело једно острво од пластичног отпада", навео је Коњухов на свом Телеграм налогу.

Фјодор Коњухов - Гинисов рекордер у неколико категорија

Иначе, светски путник Фјодор Коњухов је руски истраживач, члан Руског географског удружења, академик Руске академије уметности и члан Савеза писаца Русије, а током свог живота сам се отиснуо на чак пет пловидби око света, 17 пута је прешао Атлантик, од чега једном чамцем са веслима, а сам је стигао и до Северног и Јужног пола. За своје подухвате Фјодор је неколико пута добио звање Гинисовог рекордера, а да ли ће и овај пројекат ући у легендарну књигу и донети Русу још једну титулу, остаје да видимо након што оствари све што је замислио.

image