"Бораут": Како нас досадни задаци на послу доводе до изгарања

Свима је већ познато стање изгарања услед великог обима посла (бурнаут) и количине стреса са којим се свакодневно носимо, али, да ли сте знали и да досадни задаци са којима се током рада сусрећемо могу бити разлог за изгарање? Бораут (од енглеске речи boring - досадно) је нови појам у пословном свету, а "млађа сестра" бурнаута прети све већем броју људи. Хронична досада на послу може изазвати депресију, анксиозност, стрес, несаницу и већу флуктуацију кадрова.

Понекад је нашем мозгу неопходно да се мало досађује, да одмори од свих улазних података и многобројних процеса који се у њему одвијају, и у том "менталном ленчарењу" нема апсолутно ништа лоше. Штавише, многе генијалне идеје нам дођу баш тада, када се најмање надамо и када радимо нешто што не захтева никакву менталну активност - примера ради, шетамо или бришемо прашину у стану. Ипак, ни превише ленчарења није добро за наш мозак, а досада је нарочито непожењна у пословном окружењу.

Бораут - бурнаут од досаде

Изгарање од досаде у пословном свету јавља се као последица недовољно занимљивог и динамичног посла и тривијалних задатака који нам не представљају никакав изазов. За разлику од бурнаута, чији су разлог презахтевне и стресне ситуације са којима се једва излази на крај, узрок бораута је посао који је исувише лак и монотон, а самим ти професионални и лични развој готово да и не постоје.

Особе које се сусретну са бораутом могу развити и разне последице, попут мањка концентрације и мотивације, гутибка способности вредновања свог труда и знања, а сасим тим и самопоуздања, што касније резултира и слабијим пословним ангажовањем, па чак и свесним избегавањем радних задатака. Како се не би погрешно протумачило, нагласићемо одмах: бораут ни на који начин није повезан са лењошћу. Штавише, особа и даље жели да доприноси пословању и напредује, али нема могућности за то, премда задаци које добија не одговарају његовом нивоу знања и компетенција.

Јавља се и на послу који волимо

Изгарање од досаде није нужно повезано са послом који не волимо и на коме смо "заробљени" из овог или оног разлога. Напротив, може се јавити и на послу који волимо и који нас чини срећним. Када радимо нешто што волимо и у чему уживамо, ми несвесно дајемо све од себе да будемо све бољи: инвестирамо додатно време да савладамо све нијансе пословања, трудимо се да радне задатке обавимо за краће време и истражимо неке нове, креативне приступе, а како време одмиче, наша знања и способности расту. Проблем настаје када више немамо простора за развој, а наше способности као да "тапкају у месту".

Може се спречити, али и "лечити"

Срећом, ситуација са бораутом није безизлазна, иако се некада може тако чинити, а "кључ" за решавање лежи у комуникацији између послодавца и запослених. Како би се превенирало изгарање од досаде, на послодавцима је да:

Али, шта ако је бораут већ "сажвакао" запослене? У том случају, додатни, тежи задаци неће помоћи, већ би акценат требало да буде на томе да се потпуно укине мултитаскинг. Овај потез ће поспешити сужавање фокуса и концентрисање на важне проблеме, а постизање очекиваног резултата подићи ће самопоуздање запосленог, а самим тим и повратити његову мотивацију. 

Није свака досада иста, постоји чак пет видова

Психолози су издвојили пет видова досаде: