Магазин

РХМЗ упозорење: "Кербер" запалио Европу, на удару и Србија - до 40 степени!

Данас ће максимална температура бити од 34 до 40 степени Целзијуса, а сутра ће бити у краткотрајном паду за пет до седам степени.
РХМЗ упозорење: "Кербер" запалио Европу, на удару и Србија - до 40 степени!Getty © Sean Gallup

Републички хидрометеоролошки завод објавио је данас упозорење на временске непогоде за подручје Војводине и Београда.

Како се наводи, после подне се у Војводини очекују временске непогоде - јаки пљускови, грмљавина, локално олујни ветар и град.

Пред тога, на подручју Београда и шире околине по подне и увече могућа је појава краткотрајно интензивних пљускова са градом и олујним ветром.

РХМЗ је раније објавио упозорење на високе температуре за подручје Србије током друге декаде јула.

Како се додаје, данас ће максимална температура бити од 34 до 40 степени Целзијуса, а сутра ће бити у краткотрајном паду за пет до седам степени. Затим ће поново уследити пораст температуре, па се у недељу и у првој половини наредне седмице, до 20. јула, очекују дневни максимуми од 35 до 40 степени Целзијуса.

У великим градовима очекују се и тропске ноћи са минималним температурама изнад 20 степени Целзијуса.

У Београду ће данас максимална температура бити око 38 степени Целзијуса, сутра у краткотрајном паду за пет до седам степени, у суботу око 35 степени Целзијуса, а у недељу и у првом делу наредне седмице поново од 38 до 40 степени Целзијуса, истиче се у упозорењу РХМЗ.

Гори Европа, очекују се температурни рекорди

Топлотни талас захватио је делове јужне Европе и северозападне Африке, са потенцијалом да обори рекордне температуре у наредним данима.

Очекује се да ће температуре премашити 40 степени Целзијуса у деловима Шпаније, Француске, Грчке, Хрватске и Турске, преноси Би-Би-Си.

У Италији би температуре могле да достигну скоро 49 степени, а црвени метеоаларм је на снази у десет градова, укључујући Фиренцу и Рим.

Локални медији су објавили да је ове недеље 44-годишњак, који је фарбао пешачки прелаз у близини Милана, колабирао услед врућине, након чега је пребачен у болницу где је преминуо.

Неколико туриста већ се срушило због високих температура, укључујући Британца испред Колосеума у ​​Риму.

Топлотни талас "Кербер", назван по троглавом чудовишту које се налази у Дантеовом паклу, донеће екстремне услове у наредних неколико дана.

Процењује се да ће температуре достићи врхунац у петак, међутим врућине ће се наставити и током викенда.

У Прагу се у суботу очекује 36 степени Целзијуса, што је знатно више од јулског просека од 24 степена.

Највиша температура у Европи од 48,8 степени Целзијуса забележена је у близини Сиракузе на италијанском острву Сицилија у августу 2021. године.

Прошле године је више од 61.000 људи умрло услед летњих топлотних таласа широм Европе, наводи се у студији коју је недавно објавио часопис "Нејчер Медисин".

image