Магазин

Фасцинантну фотографију звезданог породилишта забележио свемирски телескоп "Џејмс Веб"

Поводом прве годишњице од како је лансиран у свемир и почео са радом, свемирски телескоп "Џејмс Веб" је донео фантастичну фотографију најближег звезданог породилишта Земљи, које је део сазвежђа Змијоноша. Овај "поклон" је само један у низу многих, јер је телескоп у протеклих годину дана донео веома задовољавајуће резултате.
Фасцинантну фотографију звезданог породилишта забележио свемирски телескоп "Џејмс Веб"© NASA

"За само годину дана, "Џејмс Веб" је променио поглед човечанства на космос, гвирнуо у најгушће облаке прашине и видео светлост из најдаљих делова свемира", навео је НАСА администратор Насе Бил Нелсон. "Свака нова слика је ново откриће које охрабрује научнике широм света да постављају и одговарају на питања о којима никада нису могли да сањају."

Звездано породилиште са фотографије се налази "само" триста деведесет светлоснх година од Земље. Може се видети око педесет младих звезда, које су сличне или мање величине од Сунца. Неке имају обрисе циркумстеларних дискова, то јест прстенасте акумулације материја које могу бити назнака да се временом могу формирати планете око њих.

Велики, тамно црвени млазеви водоника се виде на левој и десној, вертикалној страни. У званичној изјави, НАСА је објаснила да се овакви млазеви појављују када се звезда "роди", пробије оклоп космичке прашине и "рашири руке као новорођенче".

"На дну фотографије, можете видети младу звезду која је толико енергична да прави балончић у сред облака прашине и гаса из којег се родила," изјавили су представници НАСЕ за јавност. Додају да је откриће фасцинантно, јер је и наше Сунце некада прошло кроз исту фазу која се види на фотографији. 

Нека од главних открића телескопа су неке од најранијих галаксија које су се формирале неколико стотина милиона година након Великог праска, као и најновији прикази Јупитера. "Џејмс Веб" наводно има довољно горива да може потрајати двадесет година, што ће сигурно донети многе промене у новој ери астрономије.

 

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner