Магазин

Црвени метео аларм у Србији: У 18 сати најтоплије у Ћуприји и Неготину - 37, у Београду 35 степени

Субјективни осећај температуре у Београду износи 35 степени, у Банатском Карловцу је субјективни осећај температуре чак 41 степен
Црвени метео аларм у Србији: У 18 сати најтоплије у Ћуприји и Неготину - 37, у Београду 35 степени© TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

У дану који је, по многима, проглашен за најтоплији од почетка лета, када се и у Србији осећа топлотни талас из делова јужне Европе и северозападне Африке, већ у 14 часова забележене су рекордне температуре.

Према подацима Републичког хидрометеоролошког завода Србије (РХМЗ) у 18 часова најтоплије је било у Ћуприји и Неготину, са 37 степени у хладу, док је у Београду измерено два степена мање - 35.

Субјективни осећај температуре у Београду је идентичан температури коју је измерио РХМЗ - 35 степени, док је Банатском Карловцу 41 степен, иако је жива у термометру у 18 сати забележила 35 степени у хладу.  

Према временској прогнози, данас ће максимална температура бити од 34 до 40 степени Целзијуса.

Када држава уводи ванредно стање 

С обзиром на то да се до 20. јула прогнозирају тропске температуре, питање које занима грађане, поготово оне који раде на отвореном, јесте под којим условима држава може да уведе ванредно стање.

Ову област уређује Закон о смањењу ризика од катастрофа и управљања ванредним ситуацијама.

Иако многи верују да се ванредно стање уводи у односу на температурне вредности, није тако. Заправо се реагује у случају да екстремне врућине потрају дуже од 15 дана.

Савети из Батута: Много воде и воћа и поврћа

Докторка Јелена Кашанин из Саветовалишта за исхрану Института за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут" изјавила је данас за Танјуг да током летњег периода када су високе температуре, фокус треба да буде на довољном уносу воде, адекватне и уравнотежене исхране, без прескакања оброка, уз одговарајућу температуру. 

Како каже, требало би уносити намирнице које садрже много воде, попут воћа и поврћа. Приоритет је унос довољне количине течности, односно воде која не може да буде замењена слатким газираним напицима, кафом, алкохолом.

Треба водити и рачуна о температури воде која се уноси, да она треба да буде млака или собне температуре, јер приликом уноса хладне воде долази до тренутног расхлађења након ког се покрећу сви процеси да би се организам опет загрејао.

Дан је најбоље започети са чашом млаке воде и пар капи лимуна, напомиње.

"У овом летњем периоду треба да учинимо све да се осећамо боље и лакше. То нам сигурно неће омогућити јака, зачињена, масна и брза храна. То све треба да се избегава и да се окренемо ка ономе што је генерална препорука, а то је унос доста воћа, поврћа, салата, као и рибе, меса само да не буде поховано или пржено", објаснила је она.

image