Магазин

Путин покренуо алгоритам на квантном рачунару (ВИДЕО)

На изложби у Москви демонстриран је најмоћнији квантни рачунар у Русији

Руски председник Владимир Путин покренуо је данас алгоритам за симулацију молекула литијум-хидрида на најновијем руском квантном рачунару. Процес је спроведен на даљину, током посете шефа државе изложби на Форуму о технологијама будућности "Квантни свет: Рачунарство и комуникације" у Москви. 

Наиме, на изложби је демонстриран најмоћнији квантни рачунар у Русији. Директор Физичког института "П. Н. Лебедев" Николај Колачевски упутио је руског председника путем видео-везе да се процеси на рачунару могу покретати на даљину.

"Као и други светски лидери, у области квантних рачунара, применили смо даљински приступ нашем квантном рачунару, који нам омогућава да даљински покрећемо програме на њему. Предлажемо вам, колеге, да покренете алгоритам за симулацију литијум-хидрида", казао је Колачевски.

Генерални директор Државне корпорације за атомску енергију "Росатом" Алексеј Лихачов предложио је Путину да он лично покрене процес.

"Ово је практичан задатак, Владимире Владимировичу, ако можете, идите до компјутера. Хвала вам, све нам је успело", казао је Лихачов.

Према његовим речима, литијум је изабран као основа израчунатог молекула јер је хемијски елемент који се користи за стварање савремених батерија. 

Колачевски је навео да је овај квантни рачунар заснован на такозваној јонској платформи. Путину је такође приказана такозвана "јонска замка", један од кључних елемената таквог компјутера.

Квантни рачунари су нова генерација рачунарских уређаја који су, захваљујући употреби квантних ефеката, у стању да решавају проблеме који су недоступни најмоћнијим "класичним" суперкомпјутерима.  

Лихачов је раније изјавио да је "Росатом" већ постао један од светских лидера у бројним областима квантног рачунарства.

image