Како препознати топлотни удар код деце: Водич за родитеље за јако топло лето

Лета постају све топлија због климатских промена па се човек се редовно мора прилагођавати и штитити од временских непогода. Велике врућине највише утичу на децу, која још увек нису у стању да регулишу температуре као одрасли. Због тога је важно знати како приметити, али и како спречити топлотни удар код најмлађих, јер последице могу бити и фаталне. Водич су припремили УНИЦЕФ и Институт за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут", уз подршку Министарства здравља Републике Србије.

Човеков утицај на животну средину и климу постаје очигледнији из дана у дан. Иако су се топлотни таласи дешавали и у прошлости, услед глобалног поремећаја климе и њежног утицаја на животну средину, постали су чешћи, јачи и дуготрајнији.

Деца су најосетљивија на последице промене климе (суше, поплаве, пожаре и друге драстичне временске непогоде), иако они носе најмање одговорности за уништавање животне средине. Предвиђа се да ће се ситуација даље погоршавати како се глобалне просечне температуре буду повећавале, а деца ће несразмерно више трпети утицај опасности од климатских промена.

Њихова тела још увек расту и развијају се, због чега су подложнија болестима, укључујући и оне болести које се јављају као последица промена климе. Ризик од топлотног стреса или топлотног удара међу децом вероватно ће се повећавати са порастом температура. Топлотни стрес може погоршати и постојеће здравствене проблеме код деце.

Због тога, врло је важно знати шта је потребно предузети када дође до топлотног удара, као и како бисмо заштитили дете од јаких врућина.

Дечје здравље је одговорност свих нас, јер: 

Топлотни таласи и здравље деце

Више од трећине све деце у свету (820 милиона деце) данас је директно изложено топлотним таласима. 

Лето је време највеће претње за угрожавање дечијег здравља услед великих спољашњих температура. Деца су процесу раста и због своје физиологије, њихово тело још увек није у стању да регулише температуру довољно брзо као одрасли. Нарочито су новорођенчад и одојчад (деца од месец до навршених годину дана) изложена највећем ризику оболевања, па чак и умирања, од прекомерне топлоте.

Топлотни удар код деце

Топлотни удар настаје услед дуготрајног боравка на отвореном при високим температурама ваздуха, као последица директне изложености сунцу, али и као последица боравка у затвореном простору, услед влажног и прегрејаног ваздуха, као на пример у јавном превозу, аутомобилу или прегрејаном стану. Чак иако се родитељ можда осећа пријатно на одређеној температури, не мора да значи да се и дете тако осећа, јер његова терморегулација још увек није стабилизована.

Симптоми топлотног удара код деце

Топлотни удар могу да најаве неспечифични симптоми, који подсећају на вирусну инфекцију. Пре него што се појаве симптоми топлотног удара, деца често показују блажезнаке топлотне исцрпљености, попут главобоље, мучнине, вртоглавице, зујања у ушима. Главни симптом топлотног удара је пораст телесне температуре због брзог и прекомерног загревања тела, која за свега пола сата може да порасте на преко четрдесет степени Целзијуса. Симптоми топлотног удара могу имати и фаталне последице.

Знаци топлотног удара

Деца до пет година старости:

Деца преко пет година старости:

Шта предузети у случају топлотног удара код деце свих узраста

Како заштитити децу

Никада не остављати децу у аутомобилу и другим возилима на сунцу - ни на неколико минута!

Посебно опасна ситуација за децу у летњем периоду је чак и краће задржавање у аутомобилу. Температура тела детета расте три до пет пута брже него код одраслих. У возилу термпература ваздуха може да за само десет минута порасте за чак двадесет степени. Када дете током врелих летњих дана остане у возилу, могућ је и фаталан исход у року од неколико минута. Никада не остављајте дете у возилу без надзора - чак иако су прозори делимично отворени или мотор ради, а клима уређај укључен: