Магазин

Кратак предах од врућине: РХМЗ упозорава на нови топлотни талас од сутра

Иако ће температура данас бити у краткотрајном паду за пет до седам степени, од суботе се на подручју целе Србије враћају велике врућине
Кратак предах од врућине: РХМЗ упозорава на нови топлотни талас од сутра© FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg

Републички хидрометеоролошки завод Србије (РХМЗ) издао je на свом сајту два упозорења – једно које се тиче Србије, а друго Београда – на високе температуре током друге декаде јула.

Иако ће температура данас бити у краткотрајном паду за пет до седам степени – очекује се да ће бити у распону 29–33°C – од суботе ће на подручју целе Србије поново бити топлије, а од недеље и у првој половини наредне седмице (16– 20. 7) поново се очекују дневни максимуми од 35°С до 40°С.

У великим градовима очекују се и тропске ноћи с минималним температурама изнад 20°С.

И на подручју Београда друга декада јула биће веома топла. Данас се очекује око 30°C, у суботу (15. 7) око 35°С, а у недељу и у првом делу наредне седмице (16–20. 7) поново од 37 до 39 степени Целзијуса.

Наранџасти метео-аларм на снази је на подручју источне и југоисточне Србије, као и на територији КиМ због високих температура, док је жуто упозорење упаљено због грмљавине и у југозападној Србији. На подручју Шумадије и Поморавља жути метео-аларм је на снази због високих температура.

"Прогнозиране су опасне временске појаве, а таквог су интензитета да могу проузроковати материјалну штету и бити опасне по људе и животиње. Треба бити врло обазрив, свестан ризика и редовно информисан о детаљима очекиваних метеоролошких услова. Пратити савете које дају надлежне државне службе", објавио је РХМЗ.

Топлотни талас "Кербер", назван по троглавом чудовишту из Дантеовог пакла, наставља да хара Европом доносећи екстремне услове.

image