Магазин

Пси и плажа: Истраживања откривају штетне последице пешчаних плажа на здравље паса

Власници паса који планирају да поведу свог пса на плажу овог лета требало би да буду свесни ризика којима могу бити изложени њихови четвороножни другари. Истраживања спроведено од стране водећих ветеринарских стручњака откривају забрињавајуће резултате у вези с безбедношћу пешчаних плажа за наше љубимце.
Пси и плажа: Истраживања откривају штетне последице пешчаних плажа на здравље паса© freepik/wirestock

Све већи број људи одлучује се да поведе своје четвороножне пријатеље на летовање, а велико узбуђење влада међу власницима када пронађу плаже које дозвољавају присуство паса. Међутим, нова истраживања упозоравају на потенцијалне опасности које пешчане плаже могу представљати за њихове љубимце. Док се љубитељи паса радују заједничким тренуцима на обали, ветеринари истичу забрињавајуће чињенице о штетним последицама које пешчане плаже могу имати на здравље паса.

На шта треба обратити пажњу

Први и најзначајнији фактор је висока температура песка која може изазвати опекотине на шапама паса. Песак, као природни проводник топлоте, може се загрејати до изуетно високих температура током сунчаних летњих дана, што може довести до озбиљних опекотина на шапама паса који ходају по њему. Ове опекотине могу бити веома болне и изазвати дуготрајне проблеме са ходањем и мобилношћу вашег љубимаца.

Други фактор који истичу истраживања, је присуство штетних супстанци у песку. Пешчане плаже су места где се окупља велики број људи, што доводи до таложења различитих отпадака који могу садржати токсичне материјале попут хемикалија, пластичних остатака или фекалија. Када пси дођу у контакт с таквим материјалима, могу се отровати или развити алергијске реакције које могу угрозити њихово здравље.

Трећи аспект који истраживање истиче је могућност гутања песка од стране паса приликом игре или трчања по плажи. Пси су познати по истраживању околине њушком, а то укључује и "пробање" разних предмета. Додатно, ако сте на плажу понели лоптицу за тенис или играчку од сличног материјала, на њу ће се, када се покваси, залепити честице песка, које можда нећете одмах приметити, али након неког времена пас ће појести толико честица да би могло доћи до констипације.

"Веровали или не, познато је да неки пси једу песак када дођу на плажу. Међутим, већина га уноси случајно кроз копање или стално подизање лоптица и играчака на којима је остао песак", каже ветеринарка Лара Плифорт за Њујорк тајмс.

Гутање песка може довести до зачепљења црева или других пробавних проблема, што може захтевати хитно ветеринарско лечење.

Осим песка, постоје додатни ризици за псе на плажама. Пошто се пси не зноје попут људи, под већим су ризиком да им се догоди топлотни удар. Због тога се препоручује да псе оставите у климатизованим просторијама када је сунце најјаче, а на плажу их можете одвести или ујутро или предвече.

Шта можемо да учинимо

Иако су пешчане плаже веома привлачне за власнике паса и омогућавају њиховим љубимцима да уживају у природи, власници би требало увек да буду свесни потенцијалних ризика и предузму одговарајуће мере предострожности. Ветеринарски стручњаци препоручују следеће кораке како би се смањио ризик од повреда или болести паса на пешчаним плажама:

  • Проверите температуру песка пре него што пустите свог пса да хода по њему. Ако је песак превише врућ за вашу руку, вероватно је превише врућ и за шапе вашег пса
  • Одржавајте редовну хигијену шапа пса. Након посете пешчаној плажи, оперите шапе пса како бисте уклонили било какве токсичне материјале или отпатке који су се могли задржати.

Као и код било чега другог, може бити тешко спречити да се било шта деси вашем псу, али неке мере превенције које ветеринари препоручују власницима укључују пажљиво посматрање пса, ношење пуно свеже воде - не дозвољаволите псу да пије слану воду. Понесите играчке које неће упијати песак као пластични фризби.

Пратите пса док је на плажи и спречите га да гризе или гута песак. Ако приметите било какве знакове нелагодности или проблема након посете плажи, одмах се консултујте са ветеринаром.

image