Синдикат глумаца разматра штрајк након краха преговора у Холивуду

Глумачки синдикат САГ-АФТРА гласаће о ступању у штрајк након неуспешних преговора са представницима холивудских студија. "Имамо стари уговор за нову врсту посла и он просто не функционише за већину људи", рекла је глумица Сузан Сарандон испред седишта Варнер Броса у Њујорку.

Ако ова одлука буде изгласана, глумци ће се придружити филмским и телевизијским сценаристима који су ступили у штрајк почетком маја, преноси Ројтерс.

Председница САГ-АФТРА-е, некадашња звезда серије "Дадиља", глумица Френ Дрешер, је рекла да су одговори холивуских студија на апеле синдиката били "увредљиви и ниподаштавајући".
Како САГ-АФТРА, која има 160.000 чланова, тако и Удружење писаца Америке (WГА) захтевају повећање плата, накнаду за емитовање реприза и гаранције да њихов рад неће заменити вештачка интелигенција(АИ).


Због штрајка сценариста се на ТВ каналима бесконачно понављају ток-шоу емисије, продукција за јесењу сезону је прекинута, као и рад на високобуџетним филмовима, подсећа британска агенција.

Познати холивудски глумци придружили су се филмским и телевизијским сценаристима на првом таквом штрајку у протекле 63 године скандирајући испред великих студија тражећи веће плате у ери стриминга, као и ограничавање употребе вештачке интелигенције. 

Глумци су у Њујорку и Лос Анђелесу, протествовали испред седишта Нетфликса, Парамаунт Глобала и других компанија, захтевајући веће хонораре и друге бенефиције за глумце из радничке класе.

"Имамо стари уговор за нову врсту посла и он једноставно не функционише за већину људи", рекла је глумица Сузан Сарандон испред седишта Варнер Броса у Њујорку. "Корпоративна похлепа коју су студији показали јако је отежала људима животе", додала је. Осим познатих глумаца, већина од 160.000 чланова синдиката су ипак мање позната лица.