Магазин

Џејн Биркин преминула у 76. години

Икона стила, Џејн Биркин, која је послужила као инспирација за чувену Ерме Биркин торбу, преминула је у 77. години у својој кући у Паризу. Тужну вест пренели су сви француски, али и светски медији, а љубитељи чувене Ерме торбе жале због одласка диве.
Џејн Биркин преминула у 76. годиниGetty © Pascal Le Segretain

Чувена певачица и глумица која је своју каријеру започела давних 60-их година прошлог века, преминула је данас у својој кући у Паризу, пренео је БФМТВ. Још у пролеће ове године, Џејн Биркин је отказала све своје концерте због пољуљаног здравственог стања, а како је навела у свом саопштењу за јавност, одувек је била оптимистична, али веома свесна да јој је потребно нешто времена како би се опоравила и поново изашла на сцену.

Џејн се пожалила свом сапутнику да тешко проналази торбу која јој се допада, након чега јој се Дима представио и почели су да замишљају савршену торбу. Годину дана касније, поклонио јој је торбу названу по њој – Биркин, простран, али веома софистициран кожни модел савршен за свакодневну употребу. Џепови су били функционални, а из ташне ништа није испадало, баш како је желела.

Лик и дело чувене глумице

Џејн Биркин рођена је 1946. године у Лондону у породици глумице Џуди Кембел и официра Краљевског официра Дејвида Биркина, а крајем 60-их одина преселила се у Француску. Њена прва значајна улога била је у филму Микеланђела Антонионија, у којој је одиграла лик девојке која је желела да постане супермодел. Током каријере играла је у бројним филмским остварењима.

Средином 1965. године, Биркин се удала за енлеског композитора Џона Барија, а њихов брак крунисан је рођењем ћеркице Кејт. Ипак, брак није потрајао дуго, а током снимања филма "Слоган" Џејн је упознала француског писца и композитора Сержа Генсбурга, који је касније за њу написао неколико албума.

Џејн Биркин као инспирација за Ерме торбу

Џејн Биркин годинама je била позната по томе што је свуда са собом носила велику плетену корпу уместо ташне, а ову навику стекла је шездесетих година у Португалу. Касније, наставила је да је користи у готово свим приликама, а глумица ју је обожавала јер је у њу могла да спакује све што јој је потребно.

Средином 1980-их година, први човек модне куће Ерме, Жан Луи Дима, сасвим случајно нашао се на истом лету са Џејн. Када је млада глумица покушала да стави своју корпу у одељак за ручни пртљаг који се налазио изнад седишта, њен садржај се просуо, што је разбеснело глумицу. Ни не слутећи ко је господин поред ње, Џејн се пожалила свом сапутнику да тешко проналази торбу која јој се допада, након чега јој се Дима представио: тада су почели да замишљају савршену торбу. Годину дана касније, поклонио јој је торбу названу по њој – Биркин, а веома простран, а опет софистициран кожни модел савршен за свакодневну употребу брзо је постао омиљени међу женама широм света. Џејн је удостојена и француског националног ордена "За заслуге", као и ордена Британске империје.

image