Магазин

Црвени метео-аларм у Србији: У 20 сати најтоплије у Лозници, Београду и Крагујевцу

Први пут од почетка лета за целу земљу укључен је највиши степен упозорења на врелину
Црвени метео-аларм у Србији: У 20 сати најтоплије у Лозници, Београду и Крагујевцуwww.globallookpress.com © Silas Stein

Прва три дана ове седмице биће веома топло у Србији, а најтоплије биће данас – до 40 степени. Очекује се веома висок индекс УВ зрачења, зато избегавајте излагање сунцу.

Први пут од почетка лета за целу земљу укључен је највиши степен упозорења на врелину, па све обавезе које захтевају веће физичке напоре требало би да одложимо за четвртак када ће бити пријатније

Најтоплији градови према пресеку од 20 часова су Лозница, Београд, Крагујевац са 34 степени, док је степен мање забележено на Палићу, Новом Саду, Кикинди, Смедеревској Паланци и Краљеву.

На основу субјективног осећаја од 41 степена, најврелије је у Банатском Карловцу и Великом Градишту.

И даље је "најпријатније" је на Копаонику где је у 20 сати измерено 22 степена.

Висок ваздушни притисак обезбедиће потпуно ведро небо. Очекује се веома висок индекс УВ зрачења, зато избегавајте излагање сунцу.

Хитна помоћ: Не излазите без преке потребе

Због колапса изазваних врућином и високим температурама екипе Хитне помоћи у Београду и Шапцу имале су већи број интервенција на јавним местима него обично и апеловале на грађане да не излазе напоље без преке потребе и да проводе време у расхлађеним просторијама.

Докторка Ивана Стефановић из београдске Хитне помоћи рекла је за Танјуг да је да су до 10 часова екипе те службе обавиле 45 интервенција, од тога 13 на јавним местима и да су уколико се искључе две саобраћајне незгоде сви позиви били повезани са колапсима изазваним врућином.

Додала је да су позиви грађана током ноћи обично ређи у односу на дневне, али да су се сада практично изједначили јер су и ноћи топле.

"Интервенције ће смањити једино то ако се суграђани буду разумно понашали, што значи не излазити напоље без преке потребе. Деца не треба да се изводе напоље, а посебно не треба да излазе особе које пате од кардиоваскуларних болести. Ово време не прија никоме и ко год нема потребу да буде непољу ни не треба да буде. Наше срце је највише погођено. Срце ради под притиском на овим температурама. И некада не може да издржи и алармира како би му се помогло", рекла је Стефановић.

Она је препоручила свима да дан проводе у расхлађеним просторијама.

"Знам да старији не воле просторије које су расхлађене климом, али ако питате срце биће вам захвално због тога", рекла је Стефановић.

Додала је да уколико на улици уочимо особу која је колабирала прво је потребно да проверимо да ли је свесна. Објашњава, да ако не реагује на дозивање и ако не реагује на бол сигурно је без свести и у том случају потребно је позвати Хитну помоћ.

"Уколико особа долази свести и буде јој мало боље. Слободно јој дајте да једе и пије и уведите у расхлађену просторију. Ако се и поред тога не осећа добро, позовите Хитну помоћ и останите уз њу док екипа не дође", рекла је Стефановић.

Саветовала је све који морају да одлазе на посао и да користе возила градског превоза, у којима некада има, а некада нема клима уређаја да са собом увек носе неку течност, нешто слано и слатко.

"Срцу су потребни шећери, попут воћа. Али и нешто слано пошто путем знојења тело губи електролите. То ће вам много поћи да пребродите овакав дан", рекла је Стефановић.

Институт за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут" издао је препоруке грађанима како да поступају у врелим данима.

Стручњаци саветују да у врелим данима треба расхладити просторије, избегавати физичку активност, узимати више течности и избегавати боравак напољу у најтоплијем делу дана.

Стрпљење и опрез саветују се и на путевима. Због високих температура и гужви, препоруке су да возите опрезно, стрпљиво и уз чешће паузе. Због летње туристичке сезоне, више је возила и на наплатним рампама и граничним прелазима – где су повремено могућа дужа задржавања.

У Београду ће и данас бити постављене цистерне са водом за пиће на неколико најпрометнијих локација. У најтоплијем делу дана, цистерне ће се налазити на Тргу Николе Пашића, код Стакленца на Тргу републике, на Зеленом венцу, надомак Београдског сајма у смеру ка Чукарици, код кружног тока уз зграду општине Нови Београд и на окретници у Цара Душана у Земуну.

image