Магазин

Спој традиције и савремене уметности: Накит руских јувелира као права ремек дела

Царство у коме се уметност сусреће са елеганцијом, ретки драгуљи преплићу са изузетном вештином резбарења племенитих метала, а руски јувелири стварају ремек дела која превазилазе границе конвенционалне лепоте отворило је врата својих одаја. Њихова дела спој су традиције, дашка мистерије и прстохвата иновација, а сваки комад овог изузетног накита прича до сада неиспричану причу.
Спој традиције и савремене уметности: Накит руских јувелира као права ремек дела© Canva / Ravi_Goel

Кажу да су дијаманти најбољи пријатељи жена, али - да ли бисте могли да претпоставите да су руски јувелири чак и ову светски познату реченицу својим јединственим радовима готово обесмислили? У овом узбудљивом путовању кроз најизузетнија дела руских драгуљара откривамо царство јединственог и изузетног накита који буди машту и најдубље емоције: од пажљиво израђеног прстења које шапуће о љубави и преданости, преко префињених огрлица које обичне тренутке претачу у животне успомене, па све до сувенира који одузимају дах, ови руски јувелири свој живот посветили су уметности.

Илгиз Фузулзјанов - "Оскаровац" у свету драгуља

Познати руски јувелир своју каријеру отпочео је још почетком деведесетих, а своју славу стекао је тек након 20 година напорнног рада, када је два пута освојио награду која је пандан Оскару, али у свету драгуља. Од тада, сва врата су му се отворила: не само да је имао јединствену прилику да своја дела изложи у Московском Кремљу, већ се и међународне аукцијске куће попут Кристис и Сотебис утркују за Илгизове уметнине.

"Заштитни знак" овог мајстора, који ствара јединствени накит, јесу технике врућег емајла и витража, а будући да су обе веома сложене и испреплетане историјским конотацијама које су традиционално коришћене у муслиманским земљама, његови радови посебно су на цени. Штавише, она су права минијатурна ремек дела која својим колоритом једноставно маме уздахе.

Јарослав Аргентов - накит није мода, већ истинска уметност

Јувелир Јарослав Аргентов у свету је постао познат захваљујући својим уникатним уметничким делима, а како сам уметник воли да нагласи, израда накита не би требало да буде мода или тренд, већ истинска уметност. И заиста, његова дела то јесу: комбинацијом технике рељефног резбарења, Јарослав креира јединствене минијатуре које су не само атрактивне, већ и функционалне, а признања за његов рад пристижу са свих делова света.

У свом раду, овај изузетан уметник користи племените метале попут злата и сребра, а посебну чар његовим делима даје драго камење попут сафира, дијаманата, аквамарина, опала и морганита. Јарослав Аргентов посебну пажњу посветио је и изради софистицираних и јединствених сувенира, а његова збирка броји неколико десетина јединствених и ексклузивних комада.

Едуард Никитин - спој Истока и Запада у уникатном накиту

Ремек дела ово уметника никако се не могу називати само накитом, а критичари неретко истичу да су његови радови метафоре за накит са дубоком филозофском позадином. Овај јувелир пореклом са Урала, које се сматра "ушћем" Истока и Запада, у свако своје дело утка дашак двеју култура и историјских дешавања, а комплексна симболика делима даје још већи значај, али и вредност.

Накит из Едуардових колекција одише елеганцијом и софистицираним дизајном, а сваки комад прожет је његовом опседнутошћу перфекционизмом, чак и када су у питању сложене минијатуре попут брошева или прстења. Накит јувелирске куће Едуарда Никитина свуда у свету важи за један од најквалитетнијих, ручно рађених комада, а сам јувелир награђен је и орденом фонда Карла Фабержеа.

Захар Борисенко - "Не носите накит. Носите уметност"

Јувелир Захар Борисенко не креира само накит, он креира уметност. У својим ремек делима овај јувелир користи поред уобичајених племенитих метала и ретке материјале као што су титан, алуминијум, бронза и карбон, а препознатљив стил који одише једноставношћу и елеганцијом краси сваки комад његовог накита.

Захар се у последњих неколико година специјализовао и за израду уникатних комада од инвестиционог драгог камења, а међу клијентима ово руског јувелира налазе се и светске компаније попут Леике, за коју је креирао лимитирану колекцију накита, Институт дизајна Хонконга, као и чувени хонконшки јувелир Диксон Јун који је посебно поносан на њихову колаборацију. Најпознатији комад накита Захара Борисенко свакако је прстен "Дијафрагма", а његова вредност премашује 48.000 долара!

image